Een theelepel is een alledaags keukengerei dat wordt gebruikt om kleine hoeveelheden vloeistof, zoals suiker of honing, af te meten of om een saus te roeren. Het wordt ook gebruikt als een geïmproviseerde eetlepel bij het maken van havermout, ijs, pudding of andere dessertrecepten. Meest belangrijk wordt het gebruikt als roerlepel voor…jawel, thee! Theelepels zijn verkrijgbaar in twee basisstijlen: de traditionele verzilverde en de modernere roestvrijstalen variant.

De geschiedenis

De theelepel heeft een legendarische geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Archeologen hebben voorbeelden gevonden die dateren uit de Middeleeuwen. De Romeinen gebruikten lepels die ongeveer twee keer zo groot waren als een huidige theelepel. De moderne variant werd in 1695 uitgevonden door Nicholas Subtelny, een Poolse wetenschapper die op dat moment in Engeland werkte. De eerste versie was een iets grotere theelepel. Het woord eetlepel kwam van het Nederlandse woord ’tobbe’. Het evolueerde in twee woorden, de ene is om op te stapelen en de andere is om uit te storten. Sinds ongeveer 1900 is er een geleidelijke overgang van theelepels naar eetlepels.

Voor elk gerecht een eigen lepel

lepels zijn er in verschillende soorten en maten, en ze kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Enkele veel voorkomende soorten zijn traditionele theelepels, schotellepels, soeplepels, dessertlepels en maatlepels. Elk type versie heeft zijn eigen unieke eigenschappen waardoor het zeer geschikt is voor specifieke taken. De thee variant is naast een handige manier om je drankje te roeren ook een maat die vaak in recepten gebruikt wordt. Soms wil je echter precies weten hoeveel ml of gram een nodig is voor je gerecht. Daarvoor moet je weten hoeveel ml een theelepel bevat.

Theelepel soorten

Hoeveel ml of gram is een theelepel?

Een normale theelepel staat gelijk aan 2 ml. Natuurlijk is het lastig om 2 ml te meten daarom kan je het ook meten op een keukenweegschaal. Een theelepel is dan 2 gram wanneer het gaat om de vloeistof water.