Tomaten zijn een veelzijdige groente die vaak gebruikt wordt in talloze recepten. Soms kan het echter wenselijk zijn om ze te ontvellen voordat je ze gebruikt. Het ontvellen van tomaten is niet zo moeilijk als het lijkt en kan snel worden gedaan met de juiste techniek. In dit artikel leggen we uit hoe je dit het meest gemakkelijk doet.

Waarom zou je tomaten ontvellen?

tomaten ontvellen

Er zijn verschillende redenen waarom je dit ingredient zou willen ontvellen. Ten eerste kan de huid van een dit ingredient tijdens het koken taai worden en de textuur van je gerecht beïnvloeden. Ten tweede kan het verwijderen van de huid de smaak verbeteren, omdat de huid soms een bittere smaak kan hebben. Bovendien kan het weghalen van het velletje van deze rode toppers handig zijn als je puree wilt maken of als je een gladde saus of soep wilt bereiden.

Hoe ontvel je een tomaat?

Er zijn verschillende methoden om het vel te verwijderen, maar de meest voorkomende methode is het gebruik van kokend water en koud water. Hier is hoe het werkt:

Stap 1: Maak een X in de onderkant van de tomaat met een scherp mes.

Stap 2: Breng een grote pan met water aan de kook.

Stap 3: Dompel ze onder in het kokende water en laat ze daar ongeveer 30 seconden zitten.

Stap 4: Haal ze uit het kokende water met een schuimspaan en dompel ze onmiddellijk onder in een kom met ijskoud water. Laat ze daar ongeveer 1 minuut zitten.

Stap 5: Haal ze uit het ijskoude water en begin de huid vanaf het kruisvormige inkeping aan de onderkant van de tomaat te verwijderen. De huid zou nu gemakkelijk moeten loskomen.

Tips voor het ontvellen van tomaten

  1. Gebruik rijpe tomaten

Het ontvellen van rijpe tomaten is gemakkelijker dan het ontvellen van onrijpe tomaten. Rijpe tomaten hebben ook een betere smaak en textuur dan onrijpe tomaten.

  1. Gebruik een scherp mes

Een scherp mes is belangrijk om een ​​schoon en nauwkeurig kruisvormig inkeping te maken in de onderkant van de tomaat. Een bot mes kan de tomaat beschadigen en het ontvellen bemoeilijken.

  1. Werk snel

Het is belangrijk om snel te werken tijdens het ontvellen van tomaten, vooral tijdens het onderdompelen in het kokende en ijskoude water. Als je te lang wacht voordat je het geheel uit het ijskoude water haalt, kan de huid weer aan de tomaat hechten.

  1. Herhaal indien nodig

Als je merkt dat sommige delen van de huid niet gemakkelijk loskomen, kun je de tomaten opnieuw onderdompelen in het kokende water en daarna in het ijskoude water. Meestal is één keer onderdompelen voldoende, maar als de tomaten niet goed ontvellen, kun je het proces herhalen.

  1. Gebruik ontvelde tomaten onmiddellijk

Ontvelde tomaten kunnen snel bederven, dus gebruik ze direct nadat je ze hebt ontveld. Als je ze niet meteen gaat gebruiken, kun je ze beter in de koelkast bewaren om bederf te voorkomen.

Alternatieve methoden

Naast het gebruik van kokend water en koud water zijn er ook andere methoden om tomaten te ontvellen:

tomatensaus
  1. Gebruik een mesje: Dit is een speciaal mesje dat is ontworpen om de huid vgemakkelijk te verwijderen. Maak een kleine inkeping in de huid van de tomaat en trek de huid eraf met het mesje.
  2. Gebruik een brander: Houd de tomaat met een tang boven een open vlam en rooster de huid tot deze zwart wordt. Verwijder de huid met een mesje.
  3. Gebruik een oven: Plaats de tomaten op een bakplaat en rooster ze in de oven tot de huid zwart begint te worden. Haal de ze uit de oven en laat ze afkoelen voordat je de huid verwijdert.

Samenvattend, zo doe je het!

Het ontvellen van tomaten is niet moeilijk en kan snel worden gedaan met de juiste techniek. Het gebruik van kokend water en koud water is de meest voorkomende methode ze te ontvellen, maar er zijn ook alternatieve methoden beschikbaar. Het doorlopen van dit proces kan de smaak en textuur van gerechten verbeteren en is vooral handig bij het maken van puree, sauzen of soepen. Gebruik rijpe en een scherp mes en werk snel om het proces gemakkelijker te maken.