Het kiezen van het juiste type saus voor jouw pasta is van cruciaal belang en kan dicteren hoe je gerecht eruit zal zien en smaken. Afhankelijk van de vorm van de gekozen pasta, kunt je de juiste saus combineren om het gerecht af te maken. Het gebruik van een rigatoni-noedel is bijvoorbeeld ideaal voor het vangen van sauzen, terwijl een pappardelle wordt geplukt voor saus met zwaar, rustiek vlees zoals lam of eend. Niet alleen haal het het meeste uit de smaak van je saus, je maakt ook Italianen blij als je laat zien dat je de juiste keuze maakt!

Spaghetti
Misschien wel een van de meest populaire pastasoorten ter wereld, spaghetti bestaat uit lange, dunne noedels die kunnen worden gecombineerd met een breed scala aan sauzen. Misschien wel het meest bekende gerecht is Spaghetti Bolognese, waarbij pasta wordt gecombineerd met vlees in een marinara-saus. Dit type pasta past bij alle soorten vlees- en groentegerechten, of zelfs alleen bij knoflook en olijfolie.

Penne
Een andere populaire vorm, penne heeft een ronde, buisachtige structuur, met diagonale sneden aan beide uiteinden. Daarom wordt het het best geserveerd in gerechten met een relatief dikke, romige saus omdat het door de buis dringt en de saus goed vasthoudt, zoals Penne Arrabbiata. Dit is ook de beste pastasoort om te gebruiken in pastagerechten.

Ravioli
Ravioli zijn kussenvormige vierkanten deeg die vrijwel alles kunnen bevatten. Ze kunnen worden gevuld met kaas, zeevruchten, vlees of groenten en worden gegarneerd met saus, geserveerd in soepen of eenvoudig worden besprenkeld met olijfolie.

Lasagne
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is lasagne de naam van de dunne pastavellen waaruit een gerecht bestaat, in plaats van het gerecht zelf. Lasagne wordt gebruikt in ovengerechten, met als bekendste gerecht lasagne al forno, dat waarschijnlijk bestaat uit een ragout van rundvlees of varkensvlees, gelaagd tussen lagen lasagne en bechamelsaus, gegarneerd met kaas. Dit gerecht kan worden aangepast om elk type vulling te bevatten dat je lekker vindt, zoals champignons in plaats van vlees.

Rigatoni
Net als penne zijn rigatoni buizen met kleine ribbels aan de buitenkant, maar ze zijn iets breder en in een vierkant gesneden in plaats van diagonaal. Omdat ze een vrij grote vorm hebben, zijn ze het best te combineren met stevige sauzen vol groenten of gebakken in een gratin.

Linguine
Zeer vergelijkbaar met spaghetti, linguine is een beetje platter en wordt als luxer beschouwd. Het extra oppervlak betekent dat het perfect is om te combineren met lichtere texturen, zoals sauzen op basis van room of zeevruchten.

Farfalle
Bekend als ‘vlinderdas’-pasta en vertaald naar ‘vlinder’ uit het Italiaans, heeft deze pasta precies zo de vorm. Het is een relatief kleine pasta, met een groot oppervlak en daarom past het het beste bij een kaas of rijke tomatensaus, omdat de ‘vleugels’ de saus perfect vasthouden. Het past ook goed bij een koude pastasalade en wordt soms geserveerd met gegrilde kip.

Fusilli
Deze pasta heeft een spiraalvormige, kurkentrekkerachtige vorm die perfect past bij rijke vleessauzen of stevige groenten, aangezien de brokken vast komen te zitten in de spleten van de krullen, waardoor het gerecht een mooie textuur krijgt. Ze kunnen om dezelfde reden ook in stoofschotels of pastagerechten worden gebakken.

Cannelloni
Dit type pasta kan plat of voorgerold in grote buizen worden geleverd, die vervolgens worden gevuld met verschillende vullingen, zoals spinazie en ricotta. Deze grote pasta past ook goed bij een eenvoudige, lichte saus zoals tomaat.

Macaroni
Macaroni, een eenvoudige vorm, zijn kleine buisjes pasta die in korte lengtes worden gesneden en vaak gebogen zijn. Vaak worden ze gevonden drijvend in een minestrone- of kaassaus, klaar om in de oven te worden gegooid voor een goede oude Mac ’n Cheese, zodat ze niet echt sauzen hoeven te bewaren.