Ga je een lekker aardappel gerecht maken dan wil je natuurlijk de juiste porties aanhouden. Heb je grotere eters, kinderen of wil je juist een gemiddelde hanteren. Wij hebben het antwoord op de vraa “hoeveel gram aardappelen per persoon”.

Hoeveel gram aardappelen per persoon

Waar komen aardappels vandaan

Wat je gaat maken is lang geleden ontdekt in Zuid-Peru. Deze waren echter een stuk kleiner dan wat wij nu gewend zijn. De aardappels werden geteeld hoog in de bergen van het Andesgebergte. Je kon er ook nog eens veel kanten mee op. Het rauw eten was een optie maar ook kon je het drogen om daarna als meel te gebruiken. Dit maakte het een populair voedingsmiddel. Vanuit DNA onderzoek is duidelijk geworden dat alle aardappelen van origine afstammen van de planten in Zuid-Peru.

In Nederland hebben we het aardappels eten helemaal omarmd. We telen inmiddels wel zo’n 250 verschillende soorten. Deze soorten hebben allemaal een andere doel. Zo heb je die voor consumptie bedoelt zijn. Deze zie je terug in de winkel en nu wellicht op jouw aanrecht. Ook heb je poot en fabrieksaardappels. Deze worden bijvoorbeeld gebruik voor het aanpoten van nieuwe aardappels of om zetmeel mee te produceren.

Door verder te kijken dan alleen de Nederlandse productie kunnen we ze het hele jaar door eten. De Nederlandse oogst vindt plaats aan het einde van de lente tot de herfst. Wanneer je ze koopt buiten deze periode komen ze vaak uit landen waar het klimaat iets warmer is dan in hier. Denk bijvoorbeeld aan landen rondom de Middellandse zee zoals Spanje en Italië.

Hoe kan je aardappels het beste bewaren

aardappels per persoon

Een van de voordelen van aardappels is dat bij het op de goede manier bewaren ze erg lang goed blijven. Dit hoeft niet eens in de koelkast maar kan gewoon in de garage. bijkeuken of voorraadkast. Hou er rekening mee dat het er droog is. Ook moet het donker zijn en als laatste houden ze van een koele temperatuur. Aan de groene kleur herken je dat ze helaas niet meer goed zijn. Wanneer je aardappels voorgekookt koopt en deze gekoeld bewaard zijn in de supermarkt staat er op de verpakking een houdbaarheidsdatum.

Hoeveel aardappelen per persoon serveren?

De vraag is natuurlijk hoeveel gram je nodig hebt op een normale portie aardappels op tafel te zetten. Niet elke manier van bereiden heeft een gelijke hoeveelheid nodig. Globaal kan je uit gaan van de volgende aantal gram of gerekend in aantal.

Ongekookte aardappelen gram: 280 – 350 gram

Ongekookte aardappelen in stuk: 4-5 middelgrote

Hoe lang koken?

Naast de juiste portie wil je natuurlijk ook een perfecte bereiding hanteren. Daarom hebben we een handig informatief artikel waarin we je alles vertellen over het koken van de aardappel. Zo vertellen we je de perfecte kooktijd en beantwoorden we het alom bekende vraagstuk of je ze in kokend water moet leggen of dat je het toch lekkerder is om met koud water te beginnen. We geven je de handige tips om tot de meest lekkere bereiding te komen.