Aardappels koken
timer icon

20 Minuten

De eerste aardappels werden waarschijnlijk gegeten in Peru en Bolivia. Zoals vele planten kruisten mensen de soorten om zo langzaam tot de aardappel te komen zoals wij die momenteel hebben. Dit kruizen begon al wel 10.000 jaar geleden. Toen was het echter nog niet direct zoals we op dit moment eten, hier waren nog wel 3000 jaar voor nodig. De verspreiding van de pieper gebeurde in ongeveer 1400 voor Christus. In de Andes regio groeide groente niet goed en er moest toch gegeten worden. Door het telen van de aardappel ontstond er voedselzekerheid wat een grote rol geeft gespeeld bij de ontwikkeling van deze culturen. Zo was het mogelijk om uit te groeien tot grotere aantallen en ook was het mogelijk te verplaatsen naar meer locaties in Zuid-Amerika. Naast de groei die de cultuur doormaakte door de aardappel ontwikkelden ze ook veel technieken om de houdbaarheid te verhogen. Zo maakten ze gebruik van een techniek die lijkt op vriesdrogen en trapten ze de knollen helemaal plat om zo de vocht eruit te laten verdwijnen. Door deze behandeling konden de Inca’s dit voedingsmiddel erg lang opslaan.

Halverwege de 15de eeuw werd de aardappel meegenomen naar Europa. In Europa werd de knol enthousiast ontvangen. Ze groeiden namelijk in elk klimaat en bleken ook nog eens erg goed te verbouwen. Niet te vergeten, ze zijn enorm voedzaam. Het was de ideale oplossing voor het gebrek aan voedsel wat veelvuldig voorkwam in de groeiende samenleving. Als voedingsbron was er voornamelijk graan. Dit zorgde ervoor dat er vele hongersnoden waren. Ondanks dat de aardappel erg voedzaam is en was moesten de mensen er nog wel aan wennen. Ook bleken er soms delen van de plant giftig. Het smaakt flauw en ook hadden de knollen soms vreemde vormen. In Frankrijk werd het als snel bestempeld als varkensvoer.

Hoeveel water om aardappels te koken?

De hoeveelheid water die je nodig hebt voor het koken van aardappels is afhankelijk van de soort. Bloemige / kruimelige aardappels kook je in weinig water of stoom je. De vastkokende soort moet je in ruim water koken. Voor beide soorten is het verstandig een grote ruim pan te pakken.

Waarom moet je aardappels koken in koud water?

Het opzetten in koken of koud water is een vraag die velen bezig houdt. Je hebt hierin twee kampen. Als je kijkt naar het behouden van zoveel mogelijk vitamines, mineralen en smaak dan kan je het best eerst het water aan de kook brengen voordat je de aardappel toevoegt. Wil je het echt helemaal perfect doen dan stoom je ze met de schil er nog omheen.

Hoe gezond is een aardappel?

Aardappelen zijn een energie leverancier via koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dat is alleen niet alles want ook bevatten ze vitamine C, vitamine B6 en nog een beetje andere B vitamines. Ook zitten er vezels in. Ook bevat de knol kalium en een beetje calcium en fosfor.

Hoe lang kan je gekookte aardappelen bewaren

Na de bereiding kan je gekookte aardappelen in de koelkast 2 dagen bewaren. Bij het invriezen zijn ze een stuk langer houdbaar namelijk 3 maanden.

Voedingswaarde Gekookte aardappels

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen83 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten17,4 gram
- waarvan suikers0,2 gram
Vezels1,6 gram
Eiwit1,9 gram
Zout0,01 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.