Zoete aardappel koken
timer icon

20 Minuten

Houd je van een vlees, groente, aardappelgerecht, maar wil je net een wat zoetere smaak? Dan is een zoete aardappel perfect voor jou! Dit product is een plant en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken en is ook populair tijdens Thanksgiving in de Verenigde Staten. Aangezien het op dezelfde manier bereid wordt als zijn broertje en is het een geschikt product om mee te variëren en wordt het ook steeds vaker in de Nederlandse keuken geïntroduceerd. Verder scoort het ingrediënt zevende op de lijst van belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Een goed idee dus!

Belangrijk om te weten

Zoete aardappel verschilt erg van zijn broertje. Zo bevat de plant insuline waardoor het beter is voor diabetespatiënten. Ook is het rijker aan vezels en koolhydraten. Verder bevat het meer vitamine A en vitamine C. Toch heeft deze oranje variant ook wat nadelen, zoals 40% minder eiwit dan zijn soortgenoot. 

De voorbereiding

Zoals eerder genoemd, wordt deze knol op dezelfde manier bereid als zijn familieleden. Dit geldt dus ook voor het koken van dit product. Gebruik zo’n 150 gram van dit product per persoon. Schil het product en snijd de knol vervolgens in gelijke stukken en zorg dat ze voor driekwart onder water staan in een pan. Zet het vuur aan en wacht tot het water kookt. Laat het ingrediënt vervolgens 20 minuten koken en maak ondertussen de andere onderdelen van je gerecht klaar. Na de 20 minuten kun je controleren of alle stukken gaar zijn. Dit kan je doen door er met een vorkje in te prikken. Als dit makkelijk gaat en de aardappel zacht voelt, dan is het product gaar. Zo niet, laat het nog even doorkoken.

Zoete aardappel bereiden met handig recept

We adviseren een kooktijd van 20-25 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van zoete aardappel

Onze eerste tip: Heb je zin in een wat Oosters gerecht? Nadat de knol gaar is, kan je het nog mee stoven met een curry. Dit zorgt voor een zoete tegenhanger van de vaak pittige kruidenpasta.

Onze tweede tip: Wist je dat je ook zoete aardappelsoep kan maken? Na het koken pureer je heet product met bouillon en wat melk. Je krijgt dan een romige soep.

Onze derde tip: Hoewel we vaak geneigd zijn om voor een variant van een familie te kiezen, kan je het ingrediënt prima mengen met zijn broertjes. Wat dacht je van een ovenschotel van bladerdeeg, zoete aardappel, aardappel en geitenkaas?

Voedingswaarde Gekookte zoete aardappel

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen94 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten20,5 gram
- waarvan suikers11,6 gram
Vezels2,3 gram
Eiwit1,1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.