Wanneer je een recept uit een Engels of Amerikaans kookboek wilt maken, kom je vaak maten tegen die je misschien niet gewend bent. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van cups in plaats van grammen. Maar hoe kun je nu cups naar grammen omrekenen? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een cup?

cup naar gram

Een cup is een inhoudsmaat die vooral in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Het staat gelijk aan ongeveer 236 milliliter. In recepten wordt vaak gebruik gemaakt van deze maat voor het afmeten van bijvoorbeeld meel, suiker of melk. Als je koekjes, brood of andere gerechten gaat maken is het wel handig de juiste verhoudingen te hanteren. Anders smaakt je stokbrood of pizza straks niet!

Waarom is het handig om cups naar grammen om te rekenen?

In Nederland zijn we gewend om te werken met grammen. Dit is een handige en nauwkeurige manier om ingrediënten af te meten. Als je een recept tegenkomt dat gebruik maakt van cups, kan het handig zijn om deze om te rekenen naar grammen. Op deze manier kun je nauwkeuriger werken en wordt de kans op mislukte recepten kleiner.

Hoe reken je het om?

Om 236 milliliter naar de bekende maten om te rekenen heb je een conversietabel nodig. Hieronder vind je een tabel met veelvoorkomende ingrediënten en de bijbehorende omrekenfactor:

IngrediëntCupGram
Bloem1 cup125 gram
Kristalsuiker1 cup200 gram
Poedersuiker1 cup125 gram
Bruine suiker1 cup175 gram
Boter1 cup225 gram
Olie1 cup224 gram
Melk1 cup240 gram
Water1 cup240 gram
Havermout1 cup90 gram
Pindakaas1 cup260 gram

Om te rekenen hoef je alleen maar het aantal cups te vermenigvuldigen met de omrekenfactor van de betreffende ingrediënt. Bijvoorbeeld: als je 2 cups bloem nodig hebt, dan vermenigvuldig je 2 met 125 gram. Dit geeft je een totaal van 250 gram bloem.

Let wel op: niet alle ingrediënten hebben dezelfde dichtheid, dus deze omrekenfactoren zijn slechts een indicatie. Het kan dus zijn dat je met bepaalde ingrediënten iets meer of minder nodig hebt.

Het omrekenen van van de verschillende maten is gelukkig niet moeilijk. Met behulp van een conversietabel en een beetje rekenwerk, kun je voortaan zonder problemen aan de slag met Amerikaanse en Engelse recepten.