Stokbrood opwarmen
timer icon

5 Minuten

Stokbrood is een product wat overal bijpast. Of je nou een tomatensoep eet of een ovenschotel maakt, met deze broodsoort als bijgerecht kan je nooit fout gaan. Wanneer je in je eentje eet, is een heel versie misschien een beetje veel. Gelukkig kan je het de volgende dag ook nog eten. In deze blog bespreken we hoe het beste een stokbrood opwarmen.

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten is dat stokbrood over het algemeen minder lang goed blijft dan andere broodsoorten. Na een dag is het brood vaak al uitgedroogd, waardoor het zijn smaak verliest en niet meer makkelijk te kauwen valt. Hierdoor kan je stokbrood niet al te lang bewaren en moet je het maximaal twee dagen na de aankoop opwarmen. Wellicht heb je ook nog een lekker Italiaans gerecht wat je wilt opwarmen zoals risotto of pasta?

Waar komt het vandaan?

Stokbrood is een populair type brood dat over de hele wereld bekend is en vaak wordt geassocieerd met de Franse keuken. Het is een lang, dun en knapperig brood dat meestal wordt gegeten als bijgerecht bij maaltijden, als sandwich of als basis voor bruschetta. Het is echter niet duidelijk waar stokbrood precies vandaan komt.

Sommige bronnen suggereren dat stokbrood voor het eerst werd geïntroduceerd in Wenen in de late 18e eeuw, toen de Oostenrijkse keizerin Marie Antoinette trouwde met Lodewijk XVI van Frankrijk. Oostenrijkse bakkers zouden toen het recept voor brood met lange, dunne vormen hebben geïntroduceerd in Frankrijk. Andere bronnen beweren echter dat stokbrood al veel eerder in Frankrijk werd geproduceerd en dat het zijn oorsprong vindt in de regio Parijs.

In Frankrijk werd stokbrood in de 19e eeuw steeds populairder, en het werd snel een symbool van de Franse keuken en cultuur. Stokbrood werd vooral populair onder arbeiders in Parijs omdat het een goedkoop en voedzaam voedsel was. Het werd ook steeds meer gebruikt als een snel en gemakkelijk alternatief voor de meer traditionele, langzaam bereide Franse broden.

Stokbrood opwarmen in de oven

Dit product is het beste op te warmen in de oven, doordat hij hierdoor zijn krokante buitenkant weer terugkrijgt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Wacht tot de oven helemaal opgewarmd is en leg de baguette in het midden. Zorg dat hij op de onder- en bovenwarmte stand staat. Laat het brood zo’n 5 minuten in de oven. Het brood is als het goed is krokant van buiten, maar zacht vanbinnen. Zorg dat het stokbrood goed is afgekoeld voordat je het snijdt.

Tips voor het opwarmen

stokbrood in zak

Tip 1: Om ervoor te zorgen dat het stokbrood extra zacht wordt, kan je deze het beste een beetje nat maken voor je het in de oven stopt. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, maar slechts een paar druppeltjes. Smeer het water uit over de korst en schuif de baguette vervolgens in de oven.

Tip 2: Staat het overgebleven stuk baguette niet op je planning? Geen zorgen. Hoewel deze broodsoort over het algemeen niet lang goed blijft, kan je het wel invriezen om zijn smaak en structuur te behouden. Op deze manier kan je het brood een of twee weken later nog steeds gebruiken. Laat het brood ontdooien en warm vervolgens op zoals hierboven beschreven.

Tip 3: Wanneer je bang bent dat het brood te klef wordt, kan je er ook voor kiezen om hem op een iets lagere temperatuur op te warmen. Zet de oven in dit geval op 180 graden Celsius en laat het een paar minuten langer opwarmen.

Voedingswaarde Opgewarmde stokbrood

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen269 kcal
Vet1,2 gram
- waarvan verzadigd0,3 gram
Koolhydraten53,4 gram
- waarvan suikers2,9 gram
Vezels2,8 gram
Eiwit9,8 gram
Zout1,1 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.