Ei koken Airfryer
timer icon

9 Minuten

Bij het koken van een ei denken de meeste mensen aan een pannetje met water of wellicht zelf een speciale eierkoker, dat het ook kan in de Airfryer is niet bij iedereen bekend. Toch is het een simpele manier om snel je ontbijtje te bereiden. We gaan je uitleggen hoe het ei koken in een airfryer werkt!

Waarom de airfryer gebruiken

Een airfryer of heteluchtfrituur werkt niet met olie maar met hele lucht. Bij het bereiden van aardappels, friet of andere gerechten zorgt deze bereiding voor een gezonder resultaat. De hete lucht wordt met een ventilator geblazen op je ingredient. De hitte komt zo beter rondom het product en dat maakt het geschikt als alternatief voor de frituur. Toch kan je de dit keukenwondertje ook voor vele andere bereidingen gebruiken. Zo zijn er recepten voor het bakken van een hele kip, broodjes, pizza en nu dus ook als vervanger van het reguliere pannetje met water voor je eitjes. Andere voordelen zijn dat het apparaat gemakkelijk schoon te maken is. Ook zijn deze keukentoestellen goed betaalbaar met een prijs vanaf 50 euro. Wil je echter een uitgebreider model met een grotere capaciteit dan wordt het al snel een stuk duurder.

Stappenplan ei koken in airfryer

Stap 1: Laat op kamertemperatuur komen

Voor de bereiding van de perfecte gekookte eitje uit de airfryer adviseren we om de eieren eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor is het verschil tussen de warmte in het apparaat minimaal. Dit voorkomt dat er een barst ontstaat in de schaal.

Stap 2: Experimenteer met de juiste temperatuur

Je legt de eieren in de lade van de airfryer en daarna kies je de tijd en temperatuur. Natuurlijk hebben deze twee variabelen veel invloed op elkaar. Onze ervaring is dat een temperatuur van tussen de 130 en 150 graden voldoende is voor een goede bereiding. Bij een kleinere airfryer kan het zijn dat het apparaat langzamer op temperatuur komt, dan kan je beter 150 aanhouden. Bij een duurder model is 130 vaak voldoende.

De kooktijd verschilt per bereiding. Kies zelf voor wat voor soort ei je wilt gaan:

Heb je verschillende gasten met verschillende wensen? Je kan gemakkelijk tijdens de bereiding alvast een eitje eruit pakken. Doe dit bijvoorbeeld met een lepel. Hou er rekening mee dat het mandje en je product erg warm zullen zijn.

Stap 3: Afkoelen

Ei bereiden airfryer

Zodra de bereiding voltooid is kan je starten met het afkoelen. Dit doe je net als bij het bereiden in water onder de koude kraan. Sommige keukenapparaten zijn zo gemaakt dat je het mandje direct onder de kraan kan houden bij anderen is het nodig met een lepel eerst je eitjes uit het mandje te halen. Leg ze om af te koelen in koud water gedurende 30 seconden. Wanneer je echt zachte eieren hebt gekookt is het handig ze niet te lang in koud water te houden, het garen gaat namelijk nog even door waardoor de dooier kan gaan garen. Hou dan bijvoorbeeld 15 seconden aan.

Stap 4: Pellen!

Als laatste moet je natuurlijk de schaal verwijderen door het eitje te pellen. Hoe verser het ei hoe lastiger deze te pellen is. Als ze ouder worden komt er meer lucht tussen de schaal en daardoor komt deze gemakkelijker los. Een andere tip is om de eieren onder water te pellen. Dit helpt met het loskomen van de schaal.

Maak een lekker broodje

Een gekookt eitje maakt je ontbijt helemaal af of is een gezonde toevoeging aan een salade. Natuurlijk kan je het simpel houden met een cracker kaas en / of ham met ei maar er zijn nog veel meer lekkere opties. Zo kan het een erg goede toevoeging zijn aan je broodje filet amercian. Ook als laatste toevoeging op een broodje gezond voegt het erg veel toe.

Voedingswaarde Gekookte eieren

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen128 kcal
Vet8,8 gram
- waarvan verzadigd2,9 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit12,3 gram
Zout0,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 12

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.