Eieren hard koken
timer icon

8 Minuten

Eieren hard koken, iedereen doet het wel eens. Dat is ook niet gek, dit product past zo’n beetje bij elk gerecht en is ook lekker bij het ontbijt. De mens eet dit product al van vanouds. Het ingrediënt is op verschillende manieren te bereiden: roerei, gebakken en een gekookt. De laatste bereidingswijze kan ook weer op verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals zacht. Vandaag bespreken we hoe we een ei hard koken.

Belangrijk om te weten

Vogeleieren worden het meest gegeten door de mens en dan voornamelijk van kippen, eenden en kwartels. Een kippenei is redelijk lang houdbaar tot zo’n 5 weken wanneer het gekoeld wordt bereikt. Dit dierlijke bijproduct wordt niet alleen los gegeten, maar ook verwerkt in vele andere producten zoals pannenkoeken of pasta. Het ingrediënt is rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Verder bevat het veel vitamine B12, vitamine B2 en mineralen als fosfor, ijzer en zink. Gemiddeld mag je zo’n 6 eieren per week eten.

Eieren die hard gekookte zijn

De voorbereiding

Een ei hard koken is niet ingewikkeld, maar het is belangrijker om het lang genoeg te koken. Als je dit niet doet krijg je een zachte of een half hardgekookte variant. Wij raden één ei aan voor het ontbijt. Leg het dierlijke product in een pan en vul met water tot het net onder water staat. Haal het ovale voedingsmiddel er weer uit en breng het water aan de kook. Als het eenmaal borrelt, voeg je het ei toe. Laat het zo’n 8 minuten koken voor een hardgekookt ei. Vervolgens giet je het water af en klaar!

We adviseren een kooktijd van 8-10 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van hardgekookte eieren

Onze eerste tip: Ben je bang dat je ei breekt? Leg het product dan op een lepel en leg het zo voorzichtig in de pan met kokend water.

Onze tweede tip: Je kunt dit voedingsmiddel makkelijker pellen wanner het is afgekoeld. Dit noemen we ‘schrikken’. Houd het ingrediënt na het afgieten meteen onder een straal koud water totdat de schil kouder aanvoelt. Hierdoor raakt het los van het eiwit.

Onze derde tip: Als het water net iets te hard kookt, kan het ovaal knappen en stroomt de inhoud naar buiten. Om dit te voorkomen kan je een gaatje in de schil prikken om zo de lucht eruit te laten stromen. Hierdoor verdwijnt de druk en kan het dus niet barsten.

Voedingswaarde Hard gekookt ei

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen128 kcal
Vet8,8 gram
- waarvan verzadigd2,9 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit12,3 gram
Zout0,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.