Frikandel in de airfryer
timer icon

10 Minuten

Klaar om een nieuwe keukenontdekking met jullie te delen: Frikandel in de Airfryer! In mijn eindeloze zoektocht naar betaalbare snacks, stuitte ik op een handige truc die ik niet voor mezelf kon houden. Dave en ik houden er wel van om in de avond snel nog wat lekker te eten. Met onderstaande tips maak jij het ook gemakkelijk klaar.

Verschil in kosten van de frikandel

Je kent het wel, die speciale frikandellen voor de Airfryer die je een rib uit je lijf kosten. Soms wel drie keer duurder dan de gewone diepvriesvariant. Dat zette me aan het denken: waarom niet gewoon de goedkopere diepvries frikandellen gebruiken? Spoiler alert: het kan, en ze smaken minstens zo lekker! Ook in een broodje zijn ze natuurlijk heerlijk. Deze keer echter zonder bladerdeel en gewoon helemaal naturel!

Nu wil je vast weten hoe je dit aanpakt. Hier zijn de belangrijkste stappen, maar dan met een vleugje Saar:

Airfryer Instellingen voor Frikandellen: Baktijd en Temperatuur

  1. Pak je frikandellen rechtstreeks uit de diepvries. Neem gewone, desnoods de goedkoopste diepvries versiedie je kunt vinden. Zelf ging ik voor de AH huismerk variant maar ik denk dat deze niet anders is dan andere goedkope versies.
  2. Leg ze in het mandje van de Airfryer. Gooi ze er gewoon in maar zorgt dat ze niet teveel tegen elkaar aan zitten. Dan kan de hitte er niet goed bij en krijgt je plekken die niet gebakken zijn.
  3. Stel de temperatuur in op 180 graden. Niet te hoog, anders barsten ze uit hun voegen tijdens het bakken. We willen geen uit elkaar geknalde frikandellen.
  4. Stel de baktijd in op 10 minuten. Dat is zo ongeveer de sweet spot, maar wees niet verbaasd als sommige frikandellen een eigen plan hebben qua baktijd.
  5. Laat het geheel een halve minuut afkoelen. Soms zijn ze een beetje rebels en barsten ze uit, maar geen zorgen, ze krimpen weer in elkaar en zien er verrukkelijk uit!

Zijn Airfryer Frikandellen Gezonder?

Laten we eerlijk zijn, een frikandel is geen superfood. Maar als je kijkt naar calorieën en vetten, lijkt de gewone diepvriesfrikandel de winnaar. Normaal bak je de frikadellen in vet wat er natuurlijk aan blijft plakken als je ze uit de frituur haalt. Bij de airfryer voeg je geen extra vet toe. Dit zou toch gezonder moeten zijn dan vanuit de frituur…

Voedingswaarde Bereide frikandel

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen251 kcal
Vet18,4 gram
- waarvan verzadigd5,8 gram
Koolhydraten6,7 gram
- waarvan suikers0,9 gram
Vezels1,8 gram
Eiwit13,8 gram
Zout2,5 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.