Peren koken
timer icon

55 Minuten

Als je stoofperen wil leren maken, is het belangrijk dat je weet hoe je peren moet koken. Peren koken is namelijk best wel een kunst op zichzelf. Het vergt een goede voorbereiding en zeker voldoende kennis. Want er zit wel een groot verschil in het gebruik van normale peren en stoofperen. Een normale peer kun je ook wel warm koken, maar dat heeft eigenlijk geen voorbereiding nodig. In dit artikel lees je meer over het koken van deze fruitsoort, waar je op moet letten en hoe je het moet bereiden. Lees snel verder voor meer informatie.

Hoe kook je een peer?

Voor we beginnen met het bereiden van een stoofpeer. Is het belangrijk dat je weet dat je dat niet direct in het water kunt laten koken. Schillen, wassen en klokhuizen verwijderen is een must als het gaat om deze peer soort. De schil is namelijk niet te eten en zal het gerecht niet ten goede laten voorkomen. Snij het door tweeën in de lengte en stop het daarna in de pan met water.

Vervolgens kook je het water op laag vuur en kunnen de goed voorbereide peren erbij. Vervolgens kun je dan zelf beslissen op wat voor manier het gerecht verder bereid moet worden. Denk maar aan suiker, vruchtensap en/of andere smaaktoevoegingen. Vervolgens moeten de peren een uur op laag vuur koken voordat er iets mee kan gebeuren.

Het ideale bijgerecht

Deze peer soort is het ideale bijgerecht wat bij veel gerechten geserveerd kan worden. Met name vleesgerechten is een uitstekende match met stoofperen. Maar misschien herken jij dit bijgerecht juist uit de wintertijden in het verleden en/of heden. Met kerst rook het hele huis naar kaneel en peren. Een warme gedachte bij dit bijgerecht als je het ons vraagt.

Het kan letterlijk bijna overal bij gebruikt worden. Zowel op taart, salades, bij het avondeten, tussendoortje en ga zo maar door. Het is in ieder geval een veelzijdig stuk fruit die met ontzettend veel gerechten goed samengaat. Dat is het fijne van een stoofpeer. Het gebruik van een gewone peer is niet zo spannend. Bovendien kun je de schil wel eten wat dan weer voordelig is in tegenstelling tot de andere variant.

Wat is een stoofpeer en wat is een normale handpeer?

Er zijn een aantal soorten. Namelijk: Conference, Doyenne du comice, verdi, st remy, Gieser wildeman. De 2 laatstgenoemden zijn uitermate geschikt voor het stoven van peren. Met andere woorden: Een stoofpeer. De overigen die we hebben genoemd worden gezien als handpeer, alhoewel je die ook kunt gebruiken voor het koken van peren. Desondanks is het belangrijk dat je weet wat de kenmerken zijn van elke soort, zodat je niet schrikt van een andere smaak, textuur of vorm. Iedere soort heeft zijn eigen smaaksensaties en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je daar het beste uithaalt tijdens het bereiden van je gerecht. Als wij een advies mogen geven raden wij het aan om de Gieser Wildeman te gebruiken. Dit zijn op en top peren!

Kan je Conference peren koken?

Er zijn twee soorten peren, de handperen en stoofperen. De Conference peren vallen onder de noemer handperen en zijn dus geschikt om direct te eten en te gebruiken in gerechten. Deze peer heeft vaak een groene kleur en is zachter en sappiger. Wanneer je stoofperen wil maken gebruikt met vaker de soorten Gieser Wildeman of Saint Remy. Dit zijn stoofperen die pas goed te eten zijn na een langere tijd koken.

Welke peren zijn geschikt om te stoven?

Peren komen er in vele soorten en maten. Wanneer je het hebt over stoofperen spreken we vaak over de soorten Gieser Wildeman of de Saint Rémy. Beide zijn geschikt om te gebruiken om te stoven. De Gieser Wildeman is soms nog net even wat zoeter dan de Saint Rémy. De Gieser Wildeman peren zijn ook vaak gemakkelijk te vinden in de supermarkt.

Hoe krijg ik mijn stoofperen rood?

De stoofperen hebben een stoffen anthocyanen die tijdens het koken zorgt voor de rode kleur. Dit doordat de zuurgraad verandert. Je kan gaan voor de natuurlijke rode kleur van stoofperen maar het is mogelijk ze nog een beetje extra te kleuren. Men doet dit vaak door rode wijn aan de pan toe te voegen waardoor ze extra rood worden. De alcohol van de wijn zal verdampen.

Welke rode wijn is geschikt voor Stoofperen?

Wanneer je rode wijn wil toevoegen aan je stoofperen is het belangrijk de juiste soort te kiezen. In de lijn van het gerecht is het verstandig een fruitige wijn te kiezen denk bijvoorbeeld aan: donkerrode fruitige Merlot, Pinot Noir of Shiraz wijn.

Voedingswaarde Gekookte peren

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen55 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten11,7 gram
- waarvan suikers9,5 gram
Vezels2,2 gram
Eiwit0,2 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 16

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.