Stoofperen koken
timer icon

60 Minuten

De Gieser Wildeman is wellicht de meest bekende soort fruit om stoofperen te maken. Maar er is nog een soort peren waar je dit gerecht mee kan maken en dat is de Saint Rémy. De Gieser Wildeman is iets zoeter van smaak van de Saint Rémy en daardoor ook de meest geliefde soort.

Naast dat je gewoon lekker zijn is dit fruit een bron van vitamine C, B1, B2 en B6. Daarnaast bevat het ook foliumzuur. Eenmaal in de keuken schil je het fruit en haal je een klein plakje van de onderkant af (zodat ze rechtop blijven staan). De steeltjes laat je eraan zitten. Zet deze vervolgens rechtop in een pan en voeg je de resterende ingrediënten toe uit het lijstje hieronder. Voeg water toe tot het fruit net onder water komen te staan en stoof ze op de laagste stand rustig gaar.

De ingrediënten per 750 gram stoofperen:

Wij adviseren een kooktijd van minimaal 1 uur. Na 1 uur zijn de meeste stoofperen wel gaar, maar wanneer je deze 2 tot 4 uur kookt zullen ze extra zacht en rood worden wat de smaak ten goede komt. Geen must dus, maar wel extra lekker.

Belangrijk om te weten

De oogsttijd voor dit fruit is in de maand oktober. Om die reden is dit ook van oudsher een gerecht wat gedurende de late herfst en wintermaanden gegeten wordt. Daarnaast zouden peren helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het onderdrukken van misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Die laatste komt vooral door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid vezels in de vrucht.

Stoofperen voor bereiding

3 tips voor het bereiden van stoofperen.

Onze eerste tip:

Wil je dit heerlijke gerecht maken met minder suiker? Kies dan bewust voor Gieser Wildeman in plaats van Saint Rémy. Doordat de smaak van het fruit iets zoeter is als zijn soortgenoot hoef je minder suiker aan het gerecht toe te voegen om een heerlijke zoete lekkernij op tafel te kunnen zetten.

Onze tweede tip:

Rijpe vruchten zijn het lekkerste voor de bereiding van dit gerecht. Om er zeker van te zijn dat de vruchten rijp zijn druk je het vruchtvlees net naast de steel een klein beetje in (doe dit zachtjes). Wanneer het vruchtvlees daar licht meegeeft, is het fruit rijp. Als het vruchtvlees op die plek erg zacht is en ingedeukt blijft is het fruit overrijp en kun je deze het beste laten liggen.

Onze derde tip:

Geen stoofperen in de winkel te vinden? Geen zorgen, wat veel mensen niet weten is dat andere perenrassen, mits ze hardrijp bereid worden, ook prima geschikt zijn om dit gerecht mee te maken. Soorten als de Bloedpeer, Comtesse de Paris , Dirkjespeer, Kruidenier, Zwijndrechtse wijnpeer of Noord-Hollandse Suikerpeer zijn ook geschikt voor dit dessert. De bereiding is hetzelfde maar let goed op de kooktijd, handperen kunnen namelijk al binnen 15 minuten gaar beginnen te worden. En het is niet de bedoeling dat je ze kapot kookt.

Voedingswaarde Gekookte stoofperen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen64 kcal
Vet0,09 gram
- waarvan verzadigd0,01 gram
Koolhydraten15,5 gram
- waarvan suikers8,21 gram
Vezels1,7 gram
Eiwit0,2 gram
Zout2 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.