Cranberries koken
timer icon

12 Minuten

Cranberries, iets wat je misschien niet eerder hebt gehoord. Deze rode vruchten, ook wel bekend als veenbes, zijn afkomstig uit Noord-Amerika en hebben zich over de wereld verspreid. Op de Nederlandse grond kom je ze niet vaak tegen, maar de meeste kans heb je op de Waddeneilanden. Cranberries zijn enorm populair geworden door de medische voordelen van de vruchten.

Belangrijk om te weten

Het is niks voor niks dat de Noord-Amerikaanse indianen deze vruchten al gebruikten als medicijnen. Ze werken namelijk goed tegen blaasontsteking. Ook bevatten ze hoge gehaltes kalium en calcium. Verder zijn de bessen rijk aan vitamine A, vitamine C en een aantal belangrijke vitaminen B. De veenbes smaakt bitterzoet en past daardoor goed bij vlees. Het wordt vaak rond Kerst gegeten.

bereide cranberries

De voorbereiding

Meestal wordt de veenbes vers gegeten of als sap gedronken, maar je kan ze ook prima koken. Gebruik zo’n 300 gram Cranberries per 100 milliliter water. Doe het water in de pan en breng aan de kook. Zodra het water is begonnen met borrelen, kan je de rode vruchten erin gooien. Doe dit voorzichtig met een lepel om jezelf niet te branden aan het kokend water. Laat de bessen op een laag vuur koken tot ze allemaal zijn geknapt. Dit duurt tussen de 10 en 15 minuten. Wanneer al het rood is gepopt, kan je het water afgieten en het gekookte geheel toevoegen aan je gerecht.

We adviseren een kooktijd van 10-15 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van cranberries

Onze eerste tip: Maak je eigen cranberry compote voor bij het gebak. Voeg bij de bessen in de pan wat sinaasappelsap en 100 gram water. Gedurende het koken, blijf je het mengsel roeren. Hoe langer het kookt en geroerd wordt, hoe fijner de structuur van de saus zal worden.

Onze tweede tip: Zorg ervoor dat je een deksel op de pan hebt tijdens het koken. Aangezien de bessen kapot springen, kan het anders uit de pan vliegen en kan je, jezelf lelijk verbranden door het spetterende water en bessensap.

Onze derde tip: Het beste is om verse cranberry’s te halen. Deze hebben de meeste smaak. Wel zijn ze niet lang houdbaar. Zorg daarom dat je ze de dag dat je ze gaat gebruiken koopt of een dag ervoor. Je kan ze dan op een bord in de koelkast bewaren.

Voedingswaarde Gekookte cranberries

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen24 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten3,4 gram
- waarvan suikers3,4 gram
Vezels3,6 gram
Eiwit0,4 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 7

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.