Beenham bereiden
timer icon

30 Minuten

Beenham bereiden, een ingrediënt met een misleidende naam. Hoewel dit stuk vlees inderdaad een gezouten hamsoort is, is het niet afkomstig van de been van een varken maar van de achterbil. Dit vleesproduct heeft zijn naam te danken aan het feit dat het been nog vastzit aan het vlees. Dit bot kan pas verwijderd worden nadat het is gekookt.

Belangrijk om te weten

Beenham kan op verschillende manieren bereid worden. De meest traditionele manier is om deze te marineren in honing en mosterd. Je kan ervoor kiezen om het vlees in de oven te doen of te bakken. Het is zelfs mogelijk het varken te koken!

De voorbereiding

Beenham klaarmaken is niet ingewikkeld en kan op verschillende manieren. Allereerst kan je deze braden. Dit is het makkelijkst om te doen in de oven. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is en voorverwarm de oven op 170 graden. Gebruik zo’n 200 gram per persoon. Hoe meer gram je in de oven legt, hoe meer tijd het geheel in de oven moet. Bij 200 gram moet het vlees 20 minuten braden. Ook kan je ervoor kiezen dit product in de pan te bakken. Dit duurt wel wat langer. Smelt een flink stuk boter in de pan en draai het stuk vlees elke 10 minuten om, zodat het goed bakt. Dit duurt voor 200 gram ongeveer 40 minuten. Tenslotte is het ook nog een optie om de beenham te koken. Het is belangrijk dat de ham niet daadwerkelijk in contact komt met het water. Stop het daarom in een vacüumzak en laat dit zo’n 40 minuten in water van 80 graden koken. Het voordeel van koken is dat het vlees heel mals wordt, doordat het vocht en het vet behouden wordt.

Broodje beenham

We adviseren een kooktijd van 20-40 minuten voor dit ingrediënt per persoon.

Drie tips voor het bereiden van beenham

Onze eerste tip: Een andere goede optie is om het vlees op de barbecue te braden. Hierdoor krijgt het een rokerige smaak wat ideaal mengt met het zout van de ham!

Onze tweede tip: Zoals eerder gezegd wordt de beenham traditioneel bereid met een marinade van honing en mosterd. Maak deze voor je het vlees bakt of braadt en smeer het stuk bil goed in met het mengsel. Hierdoor trekt de smaak in de ham waardoor je deze het beste proeft.

Onze derde tip: Houd er rekening mee dat als je beenham voor meerdere mensen bereid, de tijd in de oven verdubbeld. Wanneer je 400 gram braadt, moet het 40 minuten in de oven. Wanneer je 600 gram hebt, gaat het om 60 minuten, enzovoort.

Voedingswaarde Bereide beenham

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen127 kcal
Vet5 gram
- waarvan verzadigd1,7 gram
Koolhydraten2,2 gram
- waarvan suikers1,2 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit18,3 gram
Zout2,03 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.