Bavette bakken
timer icon

5 Minuten

Bavette, een vorm van mager rundvlees. Het wordt ook wel vinkelap of vanglap genoemd. Dit komt doordat het vlees afkomstig is uit de vang van de koe. Het wordt vaak gebruikt voor gehakt en stoofvlees, omdat de vanglap zelf niet heel mals is. Echter, dit is aan het veranderen en in steeds meer landen wordt de vinkelap nu ook gebakken gegeten. Zo is in Frankrijk het vlees al bijna net zo mals als biefstuk.

Belangrijk om te weten

Dit vlees staat bekend om zijn lange draad en heeft een wat grovere textuur. Door de ontwikkelingen van dit rundvlees, heeft de vanglap van zichzelf al veel smaak, waardoor je er niet veel mee hoeft te doen. Enkel op smaak brengen met zout is al voldoende. Dit stuk rund bevat veel vitamine B12 en ijzer en past daarom in een gezond voedingspatroon. Het beste is om dit ingrediënt vers bij de slager te halen. Deze heeft het meeste smaak en is onbewerkt, waardoor het zijn gezonde kenmerken behoudt. Per persoon gebruik je zo’n 100-150 gram van dit product.

De voorbereiding

Het bakken van bavette is niet ingewikkeld en je hebt er niet veel voor nodig. Zet het vuur aan en warm de pan op. Voeg vervolgens een klontje boter toe om het vlees in te bakken. De bavette is het lekkerst wanneer het rare of medium rare is gebakken. Voor rare bak je elke kant ongeveer 2 minuten. Je bent dus in totaal 4 minuten kwijt aan het bakken. Voor medium rare bak je elke kant 3 minuten. Dit betekent dat je zo’n 6 minuten kwijt bent. Haal de vinkelap uit de pan en serveer.

Bavette bereiden

We adviseren een kooktijd van 4-6 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van bavette

Onze eerste tip: Je kan ervoor kiezen om het stuk vlees in gezouten roomboter te bakken. Hierdoor breng je het ingrediënt meteen al op smaak.

Onze tweede tip: Dit stuk rood is ook geschikt voor op de barbecue. Het krijgt dan een wat rokerige smaak.

Onze derde tip: De vinkelap is nog lekkerder als je hem na het bakken nog even in de oven legt. Dit doe je door het stuk in folie te wikkelen en 10 minuten in de oven te laten staan. De oven hoeft niet heel heet te zijn, 80 graden Celsius is al voldoende.

Voedingswaarde Gebakken bavette

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen161 kcal
Vet4,7 gram
- waarvan verzadigd1,5 gram
Koolhydraten0,1 gram
- waarvan suikers0,1 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit29,7 gram
Zout0,2 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.