Kerntemperatuur biefstuk
timer icon

5 Minuten

Biefstuk, een heerlijk gerecht wat op vele manieren klaar kan worden gemaakt. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, van medium rare tot well-done. Om zelf de perfecte steak klaar te maken, is het handig om de kerntemperatuur van het vlees te meten. Zo weet je precies of het gebakken is zoals jij het wilt!

Wat is een kerntemperatuur?

Je zult je misschien afvragen wat een kerntemperatuur precies is. Dit is een temperatuur wat aangeeft hoeveel graden Celsius het stuk vlees is. Dit is belangrijk, omdat een aantal graden verschil zomaar kan betekenen dat je vlees medium is in plaats van medium rare. Maar ook is het belangrijk om zeker te weten dat de rund goed gaar is. Wat de kerntemperatuur is zal van de vleessoort afhangen, maar ook de bereidingswijze.

Wat is de kerntemperatuur van biefstuk?

Biefstuk medium rare

Het bakken van een biefstuk is iets waar veel persoonlijke smaak bij komt kijken. Je kan het vlees op verschillende manieren bakken en het duurt allemaal net wat korter of langer. Wanneer je van een rare steak houdt, ga je uit van een kerntemperatuur van 48 graden. Voor medium rare geldt 51 graden, voor medium 55 graden en voor well-done moet je 63 graden Celsius als richtlijn gebruiken.

De makkelijkste manier om te meten of het vlees ook daadwerkelijk gebakken is zoals jij het lekker vindt, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de graden zien. Zo kan je dus precies zien wat de temperatuur van de steak is en of het al klaar is.

Tips voor het meten

Tip 1: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Dit stuk gaart het minst snel, dus wanneer hier de goede temperatuur bereikt is, zal ook de rest al goed zijn.

Tip 2: Let erop dat je de thermometer niet te dicht op het bot zit of in het vet. Dit zorgt voor verkeerde temperaturen. Rond het bot zal de temperatuur te hoog zijn en bij het vet te laag. Dit komt omdat het een andere samenstelling heeft dan het vlees, waardoor het sneller of langzamer gaar lijkt.

Tip 3: Begin al vrij vroeg met het meten. Een paar graden verschil maakt bij steak veel uit. Als je het vlees net te lang laat bakken, zou het zomaar kunnen dat je ineens een well-done biefstuk voor je hebt in plaats van medium rare. Ook moet je er rekening mee houden dat het vlees nog een aantal minuten moet rusten nadat je het van het vuur haalt. In deze rusttijd, gaart het nog zo’n 2 of 3 graden na. Haal het dus een paar graden eerder van het vuur voor een perfect resultaat.

Voedingswaarde Gebakken biefstuk

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen108 kcal
Vet1,8 gram
- waarvan verzadigd0,7 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit22,9 gram
Zout0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.