Entrecote bakken
timer icon

6 Minuten

Entrecote bakken, een premium gesneden stuk rundvlees. Dit vlees is afkomstig van de dunne lende van de koe en wordt gekenmerkt door het kleine vetrandje wat blijft zitten. Dit zorgt ervoor dat de vleeslap nog meer smaak heeft. Ook is de entrecote enorm mals doordat de koe dit deel van het lichaam weinig beweegt.

Belangrijk om te weten

De naam komt van de Franse vertaling voor ‘tussen de ribben’. Dit komt doordat ze in Frankrijk het vlees tussen de voorste en achterste ribben vandaan halen. Dit verschilt dus met hoe we het in Nederland doen. Wil je dit in Frankrijk bestellen? Dan moet je vragen voor een faux filet. Hoewel de koe het meest voorkomende dier voor entrecote is, kan je dit ingrediënt ook bereiden van varken of het kalf. Alle varianten staan bekend om hun malsheid.

De voorbereiding

Het bakken van deze lende is niet ingewikkeld en is zo gedaan. Het is belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen voordat je het bakt. Gebruik zo’n 100 gram van dit ingrediënt per persoon. Breng één zijde van de vleeslap op smaak met zout en peper. Zet een pan op het vuur en doe hier een beetje olie of boter in. Zorg dat deze goed warm wordt. Leg de entrecote in de pan op de gekruide zijde en besprenkel de andere zijde met zout en peper. Bak elke zijde zo’n 3 minuten. Vervolgens laat je het vlees 5 minuten afkoelen in zilverfolie en serveren maar!

We adviseren een kooktijd van 6 minuten voor dit ingrediënt.

Een lekkere combinatie van dit gerecht en andere rund delen zoals biefstuk te serveren met gebakken champignons. Bak ze even in olijfolie en breng om smaak met knoflook, peper en zout. Ook kan je nog wat uien ringen toevoegen als je dit lekker vindt.

Bereide entrecote

Drie tips voor het bereiden van entrecote

Onze eerste tip: Gebruik bij het bakken van een entrecote geen vork. Door gaatjes te prikken in de lende, gaan de sappen verloren en wordt het stuk meteen een stuk minder mals. Gebruik daarom een spatel of tang om het vlees te draaien. Zo weet je zeker dat je de malsheid behoudt!

Onze tweede tip: Hoewel je misschien gewend bent om vlees vers te kopen wanneer je deze gaat bereiden, hoef je dit niet met entrecote te doen. Het is zelfs beter om het vlees een paar dagen van tevoren te houden, zodat het goed kan rijpen en mals wordt.

Onze derde tip: Ook kan je ervoor kiezen om het rund in zijn eigen vet te bakken. Snijd een beetje van het vet af en warm dit op in de pan. Bak vervolgens het vlees zoals hierboven beschreven.

Voedingswaarde Gebakken entrecote

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen190 kcal
Vet7,4 gram
- waarvan verzadigd2,7 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit30,6 gram
Zout1,4 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.