Biefstuk bakken
timer icon

5 Minuten

De perfecte biefstuk bakken doe je door je goed voor te bereiden. Wil je doorbakken, medium of rare we helpen je met de juiste bereiding zodat jij dit stukje vlees perfect klaar kan maken. Deze manier van bereiden is ook geschikt voor de soorten Wagyu of Black Angus.

Waar komt de biefstuk vandaan?

Een biefstuk is een beschrijving van een mals stukje rund of kalf. Ook wordt het tegenwoordig gebruikt voor vlees van de struisvogel, hert, kalkoen, paard, kangoeroe of bizon. Vanzelfsprekend is het een erg geliefd deel van het dier en waarom ben je ook hier om leren hoe het kan bereiden. De naam komt van de Engelse vertaling, daar noemt men het “Beefsteak”, wat steak van de rund betekent. In veel talen wordt een verbastering gebruik van deze schrijfwijze of een deel daarvan. In het Duits bijvoorbeeld spreekt met van “Steak” en in het Italiaans van “Bistecca”. Als je internationaal kijkt heb je het meeste kans juist te zitten als je het gewoon steak noemt.

Dit vlees komt uit de bovenbil van een rund. In dit deel van het dier zit een grote spier en een kogel. Deze laatste wordt gebruikt voor de kogelbiefstuk. Wanneer het goed gedaan is en het vlees heeft de juiste tijd gehad om te rijpen is het een erg lekker mals. Daar gaat het dan ook om bij de biefstuk, de malsheid. Omdat niet elk dier gelijk is kan de slager met trucjes het vlees malser maken. Bijvoorbeeld door het in te prikken. Er zijn verschillende bereidingen mogelijk van dit deel van het rund. Denk aan het rauw serveren als carpaccio of tartaar. Ook wordt het vaak gebruikt in spiesen op de BBQ of bij op de gourmette. Voor onze stuk schrijven we nu over het bakken van dit vlees.

Hoe moet je biefstuk bakken?

Je wilt de malsheid behouden en dit doe je door het niet te lang te bakken. Dan zou de kans bestaan dat het vlees taai gaat worden en dat zou wel erg jammer zijn. Met een paar minuten in de pan per kant ben je er al. Even laten rusten en je kan aan tafel. Hanteer het volgende stappenplan en ook jij maakt de perfecte biefstuk.

Stap 1: Voorbeiding

Haal je vlees al tijdig uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen. Dit mag zeker een uurtje van te voren. Het temperatuurverschil is minder tijdens het bakken en daardoor schrikt het niet en blijft het malser. Dek het geheel wel even goed af tijdens het opwarmen, dit voorkomt dat er beestjes bij komen of je huisdier het op eet! Dep voor het bakken je vlees droog. Dit zorgt er straks voor dat het straks beter bakt.

Breng het geheel op smaak met alleen zout. Doe dit blak voor het bakken of zodra je aan het bakken bent. Zout heeft de eigenschap vocht te onttrekken uit je vlees daarom wil je het niet te lang erop laten. De peper doe je na het bakken zodat deze niet verbrand in de pan.

biefstuk op bord

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en en laat deze goed heet worden. We gaan de biefstuk in boter bakken dus voeg deze alvast toe. De boter mag echt flink heet worden en een beetje verbranden. Wees ook rijkelijk met de boter. Voeg ook een scheutje olie toe aan je boter.

Stap 2: We gaan de biefstuk bakken

Belangrijk bij het bakken in de tijd in de pan. Globaal kan je de volgende tijdens hanteren:

Zorg dat de pan op hoog vuur staat en heet is als je begint. Schroei daarna beide kanten dicht in ongeveer 30 seconden per kant. Zo zorgt je dat het vlees dicht gaat en de sappen erin blijven. Zet vervolgens het vuur middenhoog en bak tot je de gewenste tijd hebt gehaald. Voeg eventueel nog wat boter toe en bedruip hiermee je vlees.

Stap 3: Laat het nog even rusten

Klaar met bakken. Serveer je biefstuk dan niet direct. Leg hem losjes in aluminium folie met daarin een kleine opening. Doe dit nog een paar minuten om het vlees rustig te laten rusten. Hierdoor krijg je het meest malse resultaat. Hierna kan je over gaan tot het serveren.

Stap 4: Jus tip!

Van het baksel in de pan kan je gemakkelijk een lekkere jus maken. We hebben drie verschillende soorten die je kan proberen:

Wat past er goed bij biefstuk?

Dit heerlijke gerechtje maak je compleet met bijvoorbeeld krieltjes of aardappels. Ook toevoegingen zoals gebakken champignons passen er goed bij. Toch is het ook echt geen straf moet het gewoon zonder een saus of met enkel wat jus te eten!

Voedingswaarde Gebakken biefstuk

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen108 kcal
Vet1,8 gram
- waarvan verzadigd0,7 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit22,9 gram
Zout0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.