Tartaar bakken
timer icon

2 Minuten

Tartaar, een soort biefstuk van fijngehakt rundvlees. Dit stuk rund eten we meestal rauw en wordt in restaurants vaak geserveerd als voorgerecht. Maar je kan dit vlees ook bakken waardoor het een net andere smaak krijgt. De naam is afkomstig van het Franse ‘à la tartare’ en verwijst naar tartaarsaus wat veel werd gegeten in de 19e eeuw. Daarom wordt dit product ook wel vaak steak tartaar genoemd, om het vlees zelf ook te benoemen.

Belangrijk om te weten

Dit vleesgerecht bederft snel, doordat het vlees meerdere malen is gehakt en rauw gegeten wordt. Je moet dus opletten dat het kwaliteit van de lap goed is, anders loop je het risico op diarree of zelfs voedselvergiftiging. Ook moet je, je ervan bewust zijn dat tartaar rauw vlees is en dus gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het bakken van dit ingrediënt is daarom geschikt voor mensen met een lagere weerstand, ouderen, kinderen of zwangere vrouwen.

bereide tartaar

De voorbereiding

Het bakken van dit gemalen vlees is niet ingewikkeld en duurt niet lang, omdat je ook nog wat van de rauwe smaak wilt bewaren. Gebruik zo’n 150 gram rund per persoon. Maal dit grof of snijd het heel fijn en verwarm ondertussen een pan met wat boter of olie. Voeg eventueel wat kruiden, zout en peper aan het gehakt toe en kneed het in een hamburgervorm. Leg het geheel voorzichtig in de opgewarmde pan en bak elke kant slechts één minuut om het dichts bij de smaak van het rauwe vlees te blijven. Hoe langer je de burger in de pan laat, hoe meer doorbakken hij wordt. Laat hem niet meer dan 6 minuten in de pan.

We adviseren een kooktijd van 2 minuten voor dit ingrediënt.

Om dit gerechtje af te maken bak je er lekkere krieltjes bij en groenten zoals broccoli of wortels.

Drie tips voor het bereiden van tartaar

Onze eerste tip: Probeer het vlees eens te vermalen met kappertjes en uitjes voor nog meer smaak. Dit kan je door het vlees heen mengen of daarna erop leggen als je niet wilt dat je vlees de gehele smaak opneemt.

Onze tweede tip: Haal de biefstuk altijd vers van de slager, zodat je zeker weet dat je goed en niet bedorven vlees eet. Dit is vooral belangrijk voor als je het niet of kort gaat bakken.

Onze derde tip: Lekker bij dit grof gemalen bief is een knoflooksausje. Deze kan je zelf maken van mayonaise en knoflook. Doe er wat bieslook bij voor een frisse nasmaak.

Voedingswaarde Gebakken tartaar

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen137 kcal
Vet5,7 gram
- waarvan verzadigd2,4 gram
Koolhydraten0,3 gram
- waarvan suikers0,3 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit21,1 gram
Zout0,21 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 13

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.