Kerntemperatuur hamburger
timer icon

4 Minuten

Hamburgers, makkelijk, snel en heerlijk op de barbecue! Dit vleesproduct kan op zo veel verschillende manieren bereid worden, de opties zijn eindeloos. Hoe ondoorbakken of gebakken je de koe ook bakt, het is wel belangrijk dat het vlees gaar is, anders loop je het risico op voedselvergiftiging. Een handig trucje hiervoor is het meten van de kerntemperatuur.

Wat is een kerntemperatuur?

Het kopen van goed rundergehakt is belangrijk voor het maken van burgers. Het bepaalt de smaak, de malsheid, maar ook de kwaliteit van je gerecht. Wanneer je slecht vlees te pakken hebt, zou het zomaar kunnen dat je hier ziek van wordt. Om te weten dat het rundvlees goed gaar is om zo voedselvergiftiging te voorkomen, meten we de kerntemperatuur. Maar wat is dit eigenlijk? Als we het over kerntemperatuur hebben, bedoelen we het aantal graden wat de hamburger moet hebben om goed gaar te zijn.

Wat is de kerntemperatuur van een hamburger?

gebakken hamburger

Hamburgers kan je op verschillende manieren bakken, maar een goede hamburger is donkerbruin. Het kan echter lastig zijn om te zien of hij niet al verbrand is. Daarom is het handig om de kerntemperatuur te meten, zodat je weet dat de hamburger goed is en niet te veel doorgebakken. Het populairst is om de burger medium rare te bakken. Ga uit van een warmte tussen de 55 en 58 graden Celsius.

De makkelijkste manier om te meten of het vlees ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de kerntemperatuur zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de kerntemperatuur van 55 graden Celsius is bereikt.

Tips voor het meten

Tip 1: Bak elke kant van de hamburger twee minuten en meet daarna de kerntemperatuur met de thermometer. Je kan het beter te vroeg doen dan te laat.

Tip 2: Haal de burger bij 55 graden Celsius echt van het vuur af. Je moet het vlees daarna nog even laten rusten en in deze tijd gaar het geheel nog zo’n 3 graden na. Als je wacht tot het vlees 58 graden heeft bereikt, is de kans groot dat het net iets te doorbakken is.

Tip 3: Heb je geen kernthermometer? Snijd het vlees dan open om te zien of het nog rood is aan de binnenkant. Het makkelijkst is om hem dwars door te snijden. Het is dan misschien geen hele burger meer, maar dan weet je wel zeker dat het vlees gaar is!

Voedingswaarde Gebakken hamburger

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen255 kcal
Vet17,9 gram
- waarvan verzadigd7 gram
Koolhydraten0,9 gram
- waarvan suikers0,4 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit22,5 gram
Zout2 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 45

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.