Garnalen bakken
timer icon

7 Minuten

Garnalen, een lekker en gezond ingrediënt. Deze zeedieren vallen onder kleine kreeftachtigen. De grootte van het dier is afhankelijk van de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe groter het dier wordt. De meeste garnalen zwemmen in de zee, ook in de Noordzee. Het is dan ook niks voor niks dat we deze kreeftsoort ook veel in Nederland eten.

Belangrijk om te weten

Zoals de roze kleur misschien al aangeeft, is de smaak van dit ingrediënt een beetje zoetig en romig. Hierdoor is het een vrij makkelijk zeedier om mee te koken. Deze kreeftachtige is niet alleen lekker, maar ook mega gezond. Dat komt doordat het rijk is aan vitamine B1 en B11, vitamine C, vitamine D en een aantal mineralen, waaronder calcium, ijzer en magnesium. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van je maaltijd.

hoe lang garnalen bereiden

De voorbereiding

Het bakken van garnalen is niet ingewikkeld en kost ook niet zoveel tijd. Allereerst is het belangrijk om het dier goed te ontleden. Pel de schil van de kreeftsoort, verwijder het darmkanaal en spoel ze goed af onder wat water. De staart kan je laten zitten, die kan je na het bakken wegsnijden. Zet de pan op het vuur en verhit deze. Voeg wat olie toe en gooi de zeedieren in de pan wanneer deze is opgewarmd. Kook ze op hoog vuur voor ongeveer 3 minuten en draai ze dan om, zodat de andere kant ook gaar wordt. Na ongeveer 6 minuten zijn de garnalen klaar en kan je ze serveren!

We adviseren een kooktijd van 6-8 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van garnalen

Onze eerste tip: Je kan er ook voor kiezen om de diepvriesvariant te halen. Hier zitten net zoveel voedingsstoffen in als de verse kreeftachtigen, maar scheelt wel heel veel gedoe. Deze garnalen zijn namelijk al ontleed en hoef je dus alleen te laten ontdooien voor je ze in de pan doet. Vaak is de staart er ook al afgehaald.

Onze tweede tip: Bestrooi de zeedieren met kruiden voordat je ze bakt. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar ook voor een krokantere structuur, omdat de kruiden meegebakken worden.

Onze derde tip: Een lekkere variant is om de zeedieren te marineren in een beetje citroensap. Laat het slechts 10 minuutjes in de sap weken voor je ze in de pan gooit. Hierdoor krijgt het een frisse smaak.

Voedingswaarde gebakken garnalen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen70 kcal
Vet0,9 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit15,4 gram
Zout1,5 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.