Tonijn bakken
timer icon

6 Minuten

Tonijn, een vissoort die erg populair is in de Japanse keuken. Deze vis behoort tot de familie van makrelen en zwemt voornamelijk in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In de lente is hij ook wel te vinden in de Noordzee. Deze makreelsoort is makkelijk te herkennen aan zijn roze kleur, waardoor hij zich onderscheidt van zijn soortgenoten.

Belangrijk om te weten

Deze vissoort is magerder dan zijn soortgenoten, zoals makreel en haring. Verder bevat het belangrijke voedingswaarden, als vitamine A, vitamine B2 en vitamine D. Door zijn zachte smaak en gezonde voordelen is het dan ook een populaire vis. Dit is niet zonder consequenties, de meeste tonijnsoorten staan namelijk op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. Daardoor is deze makreelsoort redelijk prijzig en is men druk bezig met het kweken van dit zeedier.

De voorbereiding

Tonijn als een tonijnsteak

Het bakken van dit zeedier is niet ingewikkeld en je hebt er niet veel voor nodig. Ook is het heel snel gaar. Gebruik zo’n 150 gram van het vlees per persoon. Als je een groter stuk hebt, snijd deze eerst in plakken van ongeveer 3 centimeter dik. Spoel het stuk vis af onder koud water en dep het vervolgens droog, zodat het niet te vochtig is. Zet een pan op het vuur en verwarm wat olie. Wanneer de pan warm is, kan je het stuk vlees er voorzichtig in leggen. Tonijn hoeft niet lang te bakken en afhankelijk van hoe gaar je het wilt hebben, kan het gerecht na 3 minuten al klaar zijn. Houd dan ongeveer 1,5 minuut aan per kant. Als je het lekker vindt wanneer het vlees wat meer is doorgebakken, kan je hem er wat langer in laten. Bak elke kant niet meer dan 3 minuten, dan wordt het vlees taai. Haal de makreelsoort uit de pan en serveer!

We adviseren een kooktijd van 3-6 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van tonijn

Onze eerste tip: Om wat meer smaak aan de tonijn te geven, kan je deze voordat je hem in de pan legt insmeren met wat olijfolie en bestrooien met zout en peper. Hierdoor krijgt het net wat meer smaak.

Onze tweede tip: Ook kan je ervoor kiezen om het roze stuk in sojasaus te bakken in plaats van in olie. De soja wordt door het zeedier opgenomen, waardoor de smaak goed verdeeld en versterkt wordt.

Onze derde tip: Probeer eens zelf sushi te maken! Dit kan zowel met rauwe tonijn als met kort gebakken tonijn. Als je elke kant ongeveer 1,5 minuut bakt, kan je er een goede sashimi van maken.

Kun je rauwe tonijn eten?

Jazeker, de tonijn kan je bakken en dan gebruik je vaak de steak variant. Rauwe versie wordt gebruikt in sushi.

Is tonijn in blik rauwe vis?

Nee, de ingeblikte vis is verhit om ervoor te zorgen dat er minder vocht in zit en tevens wordt het gebruikt om de inhoud te steriliseren en zo de houdbaarheid te kunnen garanderen

Hoe smaakt tonijnsteak?

De tonijnsteak heeft een vleesachtige structuur en kleur. Het smaakt dus meer naar vlees dan vis.

Voedingswaarde Gebakken tonijn

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen101 kcal
Vet0,7 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit23,7 gram
Zout0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 38

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.