Haricots verts koken
timer icon

13 Minuten

Haricots verts, deze groene groente staat bekend als een chiquere variant van de ‘gewone’ sperzieboon. Deze dunne Franse boontjes zijn bijzonder geliefd, vooral om hun sierlijke uiterlijk liggen ze dan ook vaak tijdens de feestdagen op het bord.

Het verschil tussen deze bonensoort en sperziebonen of snijbonen gaat verder dan alleen het onregelmatige en bobbelige uiterlijk van deze peulvruchten. Deze peulvruchten worden vroeger in het seizoen geoogst dan zijn soortgenoten. Hierdoor hebben deze bonen een subtielere, zachte en lichtzoete smaak.

Deze boontjes zijn rijk aan vitamine B2, B5, C en K. Daarnaast bevatten ze ook mangaan en een flinke hoeveelheid eiwitten. Van origine komt deze groente uit Kenia, waar ze het gehele jaar door kunnen groeien.

De voorbereiding

Voor de lekkerste bereiding snijd je de steelaanzet van de peulvrucht, deze is namelijk minder smakelijk als de rest van de groente. Al kunnen ze wel gegeten worden. Mochten er zachte plekken op de boon zitten kan je deze er ook uit snijden waarna ze kunt afspoelen en koken.

Haricots verts in schaal

wij adviseren een kooktijd van 6 tot 8 minuten voor haricots verts. Wanneer je de voorkeur hebt voor knapperige boontjes kun je een kooktijd van 4 minuten aanhouden.

Belangrijk om te weten

Het is belangrijk dat je deze bonen nooit rauw eet, omdat deze boontjes ongekookt licht giftig zijn.

3 tips voor haricots verts

Onze eerste tip:

Mocht je deze smakelijke boontjes zelf kweken kan het zijn dat ze een draad bevatten. Deze is nogal taai en kan je het beste verwijderen voor het koken. Wanneer je de steelaanzet afsnijdt en het laatste stukje langs de naad trekt komt de draad, als die er is, vanzelf mee.

Onze tweede tip:

Deze boontjes kan je ook heerlijk bakken en zijn een uitstekende combinatie met rood vlees of witte vis. Je kan ervoor kiezen om deze boontjes in ontbijtspek te rollen voor een feestelijk bundeltje welke met 4 minuten bakken in de pan al gereed zijn.

Onze derde tip:

Om de meeste voedingsstoffen van deze gezonde peulvruchten te bewaren kan je ze ook 8 minuten stomen. Top het af met een beetje boter en nootmuskaat voor een heerlijke zachte smaak.

Wat is het verschil tussen sperziebonen en haricots verts?

haricots verts zijn rechter en slanker dan reguliere sperziebonen. Ook de kleur is iets donkerder. Door hun uiterlijk worden ze gebruikt in wat luxere gerechten. Naast wat kleiner zijn ze minder knapperig dan hun grote broer.

Hoe lang blijven haricots verts goed?

Normaal kan je haricots verts ongeveer 1 á dagen bewaren in de koelkast. Ze kunnen niet goed tegen te koud en daarom is het verstandig ze niet onder 5 graden te bewaren. Ook buiten de koelkast houden ze het goed. Je kan ze dan tot wel 3 tot 5 dagen bewaren. Mocht je ze langer willen bewaren dan is het mogelijk ze in te vriezen. Doe dit enkel met verse producten.

Voedingswaarde Gekookte Haricots verts

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen34 kcal
Vet0,1 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten5,4 gram
- waarvan suikers1,2 gram
Vezels2,1 gram
Eiwit1,8 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.