Pastinaak koken
timer icon

20 Minuten

Pastinaak, deze groente lijkt een beetje op een winterpeen gecombineerd met een knolselderij. Deze groente werd van oudsher veel gegeten doordat iedereen dit makkelijk zelf kon verbouwen in de eigen groentetuin. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen bekend met pastinaak en behoort het tot de vergeten groentes, maar ze zijn ontzettend gezond.

Pastinaken bevatten veel vezels en magnesium, wat verband houdt met een lagere bloeddruk. Ze bevatten een hoog percentage water en ook behoorlijk veel vitamine K. Deze vergeten groente kan een gezonde toevoeging zijn aan elke salade of soep, gebruikt in groentestoofschotels of geroosterd met boter en zout. Daarnaast zijn ze ook gewoon ontzettend lekker!

De voorbereiding

De voorbereiding is ontzettend simpel, je kan dit ingrediënt schillen of schoonborstelen waarna je deze in blokjes plakjes of reepjes snijd en kookt. Handig om te weten; Als je kleine stukjes snijdt kan je onderstaande kooktijd iets verkorten.

wij adviseren een kooktijd van 20 minuten voor deze groente.

Belangrijk om te weten

pastinaak bereiden

Dit ingrediënt heeft een licht anijsachtige smaak net als knolselderij, wanneer dit niet je smaak is zal je de groente waarschijnlijk niet zo lekker vinden.  

3 tips voor pastinaak:

Onze eerste tip:

Te veel van deze groente gekocht? Geen zorgen, als je de groente 2 minuten blancheert en daarna invriest blijft deze nog zo’n 6 maanden goed.

Onze tweede tip:

Maak eens een heerlijke soep met deze vergeten groente door deze te combineren met knolselderij en winterpeen. Als je de stukjes kort in de boter opbakt en daarna kookt in een groentebouillon en pureert zet je binnen een half uur een heerlijke gezonde soep op tafel.

Onze derde tip:

Thuis chips maken met de kinderen? Probeer dan eens plakjes van dit ingrediënt in plaats van aardappel. De smaak heeft veel met elkaar gemeen, zeker wanneer het knapperig gefrituurd wordt. Maar deze groente geeft toch een net iets gezindere twist aan thuisgebakken chips.

Voedingswaarde Gekookte pastinaak

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen68 kcal
Vet1,2 gram
- waarvan verzadigd0,2 gram
Koolhydraten11,4 gram
- waarvan suikers5,6 gram
Vezels2,6 gram
Eiwit1,6 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.