Knolselderij koken
timer icon

15 Minuten

Knolselderij, een verwant van de bleekselderij en  bladselderij, maar zeker authentiek op zichzelf. Het is belangrijk om je kennis wel op orde te hebben en dat je de juiste knol soort heb uitgekozen. Hoe vind je de juiste soort? Door op zoek te gaan naar de knol die onder de grond groeit. Knolselderij word over het algemeen beetgaar klaargemaakt, wil je weten hoe je knolselderij kookt? In dit artikel kom je alles te weten over knolselderij koken. Benieuwd hoe je dit moet koken? Lees dan gauw verder.

Voorbereiding

Hele knolselderij

We kunnen natuurlijk de knolselderij direct in de pan stoppen. Het is belangrijk dat we beginnen met stap 1. Namelijk: Borstelen en schoonmaken. Vervolgens schillen en in tweeën snijden. Het borstelen is van belang omdat de knol onder de grond heeft zitten groeien en dus over aardig wat zand en modder beschikt.  Bovendien, zorg ervoor dat je een knol hebt die stevig en droog is. Hierdoor weet je zeker dat je een verse hebt aangeschaft.

Daarna alle oogjes verwijderen want dat is niet eetbaar. Als je dat allemaal gedaan hebt kan de knol in stukken gesneden worden. Afhankelijk van wat je gaat eten kun je deze bijzondere knol naar de gewenste stukken snijden en aan de slag gaan met het bereiden van het eten wat je gaat maken. Het vergt even de nodige concentratie, maar dan heb je ook wat zeggen we dan maar.

Knolselderij klaarmaken

Voor je aan de slag gaat met het koken van de knolselderij is het belangrijk dat je in gedachten houd dat deze groenten graag beetgaar gegeten wordt. Breng een pan met water aan de kook. Vervolgens schuif je de stukken knol in de pan en laat je het op een lager vuurtje koken voor ongeveer 15 minuten.

Blijf er continu bijstaan en proef af en toe of de textuur naar wens is. Zodra je tevreden bent over hoe gaar deze knol is, giet je het af en spoel je het nog een keer door met water. Hierdoor ben je er zeker van dat er op geen enkele manier ook maar zand is blijven plakken op je eten.

Vervolgens is het wel van belang dat de knol met rust gelaten wordt. Door het even te laten rusten word alle hitte van binnen uit de groente gedreven waardoor het afkoelt en zijn knapperigheid blijft behouden. Daarna kan de knol gebruikt worden voor het gerecht waarmee je bezig was.

Laat je het niet rusten, dan is de kans groot dat de knol zachter word en verder gaat garen waardoor je niet het gewenste “beetgaar” niveau bereikt en daardoor textuur verlies lijdt. Wees daar dus scherp op.

Het bewaren van deze groente

Als je een koele, droge plek hebt dat ongeveer 15 graden is, kan een knolselderij zonder loof maximaal 3 weken bewaard worden. Is het al aangesneden? In dat geval kun je het maximaal 1 week in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat het in een verpakking van vershoudfolie.

Hoe smaakt een knolselderij?

Zoet en aromatisch zo kan je de smaak van knolselderij omschrijven. Het is een groente die je gekookt eet en vaak gebruikt wordt in een erwtensoep. Ook is het mogelijk hem te gebruiken in een salade of de in blokjes te snijden en deze te stoven.

Is een knolselderij gezond?

In de knolselderij zit erg veel vitamine C wat een belangrijke vitamine is voor je weerstand. Daarmee kunnen we wel stellen dat dit een gezonde groente is. Ook zitten er natuurlijke suikers, folaat en kalium in. Onder andere goed voor een gezonde bloeddruk.

Kan je de schil van een knolselderij eten?

Een knolselderij kan je bereiden door hem rauw, gekookt, te stoven of gepureerd te eten. De schil wordt eigenlijk altijd verwijderd. De bladeren kan je gebruiken als kruid.

Voedingswaarde Gekookte knolsederij

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen38 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten5 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels4,9 gram
Eiwit2 gram
Zout0,2 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.