Bleekselderij koken
timer icon

17 Minuten

Bleekselderij, deze jonge, lichtgroene deel van de selderijplant heeft een frisse en knapperige smaak. Dit maakt het tegenwoordig een populair ingrediënt voor salades. Maar deze groente is ook niet weg te denken uit de traditionele Italiaanse keuken, waar het één van de basisgroenten is voor vele pastasauzen. Dit ingrediënt bevat niet alleen veel vitaminen zoals C, B1 en B2, maar is ook nog eens rijk aan kalium en calcium.

Deze groente ligt doorgaans in een open plastic zak in de winkel, hierdoor kun je eenvoudig controleren of de verse struiken geen beschadigingen, bruine plekken of andere verkleuringen hebben. En of deze nog fris ruikt eventueel.

Eenmaal in de keuken verwijder je het onderste gedeelte van de struik en verwijder je eventueel aanwezige bladeren. Kijk even goed of de stelen harde nerven bevatten, deze kan je met een scherp mesje of een schilmesje verwijderen. Snij kleine stukjes van 1 a 2 centimeter en kook deze in water.

wij adviseren een kooktijd van 15-20 minuten voor stukjes bleekselderij.

Belangrijk om te weten

Als je last hebt van vochtophopingen in het lichaam kan het helpen om deze groente te eten. Deze kan met zijn vocht afdrijvende werking het lichaam ondersteunen.

Daarbij is het ook belangrijk om te weten dit een nitraatrijke groente is, deze stof gaat in het kookwater zitten, daarom is het aan te raden het kookvocht weg te gooien en daar geen bouillon of iets dergelijks mee te maken.

3 tips voor bleekselderij

bereiden van bleekselderij

Onze eerste tip:

Deze frisse groente is ook heerlijk wanneer je deze smoort in boter in plaats van kookt. Dit kan je eventueel nog aanvullen met stukjes wortel voor een lekkere combinatie van smaken.

Onze tweede tip:

Een andere heerlijke bereidingstip voor dit ingrediënt is er stengels van snijden en deze beetgaar te koken. Rol de gekookte stengels daarna in ham en gratineer deze in de oven met kaas.

Onze derde tip:

Combineer dit ingrediënt in een salade met stukjes honing en een het zure van citroensap of een yoghurt dressing voor een heerlijke frisse en zoete verassing die perfect is voor de warme zomerdagen.

Kan je bleekselderij rauw eten?

Bleekselderij kan je rauw eten en is erg geschikt als snack. Het heeft een zachte smaak en je kan zowel de stegel als het blad eten. Omdat het rauw gegeten kan worden past het goed in een salade.

Voedingswaarde Gekookte bleekselderij

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen14 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten2 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels1,1 gram
Eiwit1 gram
Zout0,2 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Stemtelling: 28

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.