Kreeft koken
timer icon

4 Minuten

Kreeft, iets wat veel mensen een beetje spannend vinden. Dat is niet zo gek, aangezien je het dier levend in huis haalt voor je hem in de pan doet. Er bestaan twee varianten: rivier- en zeekreeften. Allebei de varianten zijn te eten, ook degene die uit de grachten worden gevist. Bij de vishandel kan je vaak het dier uit de zee bestellen, dit moet je echter wel van tevoren doen bij de meeste winkels. Een lekker bijgerecht wat je hier bij kan serveren zijn maiskolven. Ook een lekkere aardappelsalade is een prima optie.

Belangrijk om te weten

Dit schaaldier is erg gezond doordat het weinig vet bevat en tegelijk een bron van eiwit is. Verder bevat het ingrediënt vitamine A, vitamine B3 en B12 en vitamine D. Wel is de kans groot dat mensen die allergisch zijn voor schelpdieren, de kreeft ook niet kunnen eten.

Hoe bewaar je het levende dier? Zoals eerder genoemd, haal je het product levend in huis. Dit betekent dat het hoogstwaarschijnlijk tegenspartelt en je moet opletten voor de scharen. Het makkelijkst is om de vis in een aantal natte kranten of iets anders nats te wikkelen en in de koelkast te bewaren. Ook kan je ervoor kiezen om de groentebak te vullen met water en het dier daarin te laten zwemmen.

De bereiding

Hoewel niet de meest humane manier, levert het koken van de kreeft de beste smaak op. Dit is echter niet gemakkelijk, omdat het beest erg tegenstribbelt. Breng zo’n 4 liter water aan de kook voor één kreeft. Wanneer het eenmaal borrelt, doe je het schaaldier met zijn hoofd naar beneden in de pan. Het zal veel spartelen, dus let op dat je geen kokend water over je heen krijgt. Na ongeveer 4 minuten is de kreeft klaar. Snijd het beest in de lengte door de midden, haal de grijze maag eruit en spoel het vlees even af. Je kan nu het ingrediënt pellen en klaar!

hoe lang kreeft koken

Wij adviseren een kooktijd van 3-5 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van kreeft

Onze eerste tip: Er zijn makkelijkere manieren om een kreeft te bereiden. Het is makkelijker om het dier eerst in de vriezer te leggen, zodat het buiten westen is. Ook is het een goede optie om de kop er af te snijden. Hierdoor kan het dier niet terugvechten en zijn je handen veilig voor de scharen. Wel is het de bedoeling dat je het beest vervolgens grilt in plaats van kookt.

Onze tweede tip: Voeg wat bouillon aan het water toe. Hierdoor wordt de smaak van het vlees meer benadrukt.

Onze derde tip: Eenmaal geserveerd kan je een citroen uitknijpen over het schaaldier voor een contrast in de smaken van het gerecht.

Voedingswaarde Gekookte kreeft

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen86 kcal
Vet0,8 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit19,7 gram
Zout0,5 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.