Coquilles bakken
timer icon

4 Minuten

Coquilles, ook wel het vlees van een sint-jakobsschelp, is een schelpdier. De naam is het Franse woord voor ‘schelp’ en wordt zo genoemd omdat het een vrij bekende delicatesse in Frankrijk is. Het heeft zijn andere naam te danken aan Santiago de Compostella in Spanje, waar het lichaam van apostel Jacobus zou liggen. Pelgrims namen de schelpen mee naar huis en aten het vlees.

Er zijn een paar verschillende soorten sint-jakobsschelpen die uit verschillende delen van de wereld komen. De Bay Scallop wordt gevonden in de Noord-Atlantische Oceaan en wordt geoogst in de koude wateren van New England en Canada. De Diver Scallop wordt gevonden in de Pacific Northwest en wordt geoogst door duikers die alleen de grootste, beste sint-jakobsschelpen met de hand selecteren. De Sea Scallop is te vinden aan zowel de oost- als de westkust van de Verenigde Staten en Canada en kan worden geoogst door duikers of met een baggermachine.

Belangrijk om te weten

Het vlees van deze schelpdieren is erg zacht en heeft een nootachtige smaak, wat bij veel soorten groente past. Je kan ze zowel gebakken als rauw eten. Verder is het een gezond ingrediënt doordat het weinig verzadigd vet bevat. Het is rijk aan vitamine B2, B12 en omega-3. Ook bevat het fosfor. Door deze kenmerken is het een goed product om je energiewaarden wat op te krikken en je botten goed te onderhouden.

Coquilles schoonmaken

Sint-jakobsschelpen schoonmaken kan ontmoedigend lijken, maar met een paar eenvoudige tips is het gemakkelijk om thuis te doen. Begin met het afspoelen onder koud water. Als ze vuil zijn, gebruik dan een zachte borstel om ze schoon te schrobben. Snijd vervolgens de taaie spier af die de coquille aan de schaal hecht. Gebruik een scherp mes en pas op dat jezelf niet snijdt. Je kunt de spier weggooien of bewaren voor een ander recept. Nu is het tijd om de schaal te verwijderen. Voor kleinere sint-jakobsschelpen kunt u deze eenvoudig met uw vingers openwrikken en het vlees verwijderen. Gebruik voor grotere versie een klein mes om langs de rand van de schaal te snijden en wrik deze vervolgens open. Verwijder ten slotte alle resterende stukjes schelp en snijd de het vlees in de gewenste grootte.

Coquilles presenteren

De bereiding

Het bakken van de jakobsschelpen is niet ingewikkeld en duurt ook niet lang. Als je het ingrediënt nog in de schelp koopt, moet je deze er eerst voorzichtig uitsnijden. Spoel het vlees goed af voordat je het bakt. Gebruik zo’n 3 coquilles per persoon. Dep de zeedieren goed droog en bak 2 minuten in een flinke klont boter in de koekenpan. Na ongeveer 2 minuten kan je ze omdraaien en de andere kant ook 2 minuten lang bakken. Haal ze uit de pan en klaar!

Wij adviseren een kooktijd van 4 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van coquilles

Als het om zeevruchten gaat, zijn sint-jakobsschelpen een delicatesse. Ze zijn zoet en sappig, met een licht taaie textuur. En omdat ze weinig vet en calorieën bevatten, zijn ze ook een gezonde optie. Hier zijn enkele tips voor het bereiden van deze zeevruchtenfavoriet:

Onze eerste tip: Bestrooi de schelpdieren met wat zout voor je ze in de pan gooit. Dit zorgt ervoor dat het vlees wat droger wordt, waardoor het makkelijker bakt.

Onze tweede tip: Gooi na het keren van de jakobsschelpen nog een extra klontje boter boven op het vlees. Dit zorgt voor extra smaak.

Onze derde tip: Bij de visboer kan je dit ingrediënt ook al losgemaakt en schoongemaakt kopen. Hierdoor hoef je ze zelf niet meer te ontleden en te wassen. Deze zijn vaak net zo vers als de producten in de schelpen.

Hoeveel coquilles per persoon

Over het algemeen is het aan te raden om tussen de 3 en 5 sint-coquilles per persoon te bakken.

Hoeveel weegt 1 Coquille zonder schelp?

Je kan er vanuit gaan dat het vruchtvlees ongeveer 25 tot 30 gram weegt.

Voedingswaarde Gekookte coquilles

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen111v kcal
Vet0,84 gram
- waarvan verzadigd0,218 gram
Koolhydraten5,41 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit20,5 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 17

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.