Sliptong bakken
timer icon

7 Minuten

Sliptong, een vis die veel gegeten wordt in Nederland. Het is een platvis met bruin gevlekte schubben. De tong heeft zijn naam te danken aan zijn ovale vorm en het gemak waarmee hij door de mazen van een net heen kan zwemmen, oftewel slippen. Deze vissoort zwemt in een groot gebied van water en is ook in de Noordzee te vinden, vooral in de winter. Door de grote vraag is dit zeedier wel redelijk prijzig. Toch is het de moeite waard want met de juiste bereiding is het een heerlijk Hollands maal. Je kan het bereiden het paneren met bloem of bereiden met gewoon een klontje boter. Voor beide manieren leggen we uit hoe je dit het beste doet.

Belangrijk om te weten

Sliptong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar omdat het in de winter in de Noordzee te vinden is, is dit ook de periode dat deze soort het meest in de winkels te vinden is. Deze platvis is een zeer magere variant, maar toch ook een gezond ingrediënt. Dit komt doordat het veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Ook heeft het, net als vele soortgenoten, een hoog gehalte aan omega3 en is daarom goed voor je hart, hersenen en ogen.

De voorbereiding

Hoe lang sliptong bereiden

Het bakken van deze vissoort is niet ingewikkeld, maar vergt wat stappen. Gebruik zo’n 100 gram of een sliptong per persoon. Allereerst moet je de tongen droogdeppen met wat keukenpapier. Zodra ze helemaal droog zijn kan je de volgende stap doen die essentieel is voor het knapperige laagje, namelijk de bloem. Strooi er een beetje bloem overheen. Gebruik niet te veel, maar zorg dat het hele lichaam met een klein laagje bedekt is. Doe een klontje boter of een flinke scheut olie in een koekenpan en verwarm deze. Zodra de boter gesmolten is of er stoom van de pan afkomt, kan je de tongen toevoegen. Bak elke kant zo’n drie minuten totdat de buitenkant er krokant en bruin uit ziet en de vis is klaar! Heb je een flinke dikke vis dan is het verstandig ze per kant een minuutje langer te bakken. Dan kom je dus op 4 minuut per kant.

Wij adviseren een kooktijd van 6-10 minuten voor dit ingrediënt.

Serveer het bijvoorbeeld met lekkere zelf gemaakte frieten of krieltjes uit de oven. Een frisse salade maakt dit helemaal af. Een flink stuk citroen brengt je visje nog een beetje extra op smaak.

Drie tips voor het bereiden van sliptong

Onze eerste tip: Om de vis iets meer op smaak te brengen kan je deze bestrooien met zout of peper. Ook kan je dit eerst met het bloem mengen en vervolgens de sliptong met het mengsel insmeren voor je het in de pan doet.

Onze tweede tip: Houd je niet zo van een krokant laagje? Je kan dit zeedier ook zonder bloem bereiden. Hiervoor heb je echter wel meer olie nodig, omdat de vis anders niet goed gaart. Gebruik zo’n 300 ml voor 100 gram. De vis is klaar als deze gaat drijven.

Onze derde tip: Om de smaak van de vis het beste te behouden, moet je de graatjes laten zitten tijdens het bereiden. Dit komt doordat tijdens het bakken de graten kraken en er beenmerg vrijkomt, wat voor meer smaak zorgt. Pas wel op dat je de graatjes eruit haalt voordat je het zeedier eet!

Hoeveel sliptong per persoon?

Hou er rekening mee dat je ongeveer 2 tongen per persoon. Een enkele sliptong is ongeveer 100 gram. Met twee per persoon kom je daarmee op 200 gram.

Wat voor vis is sliptong?

Sliptong is een bruin gevlekte platvis uit de familie Soleidae (tongen). Het is een stevige vis die erg zacht is en sappig van smaak.

Voedingswaarde Gebakken sliptong

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen76 kcal
Vet2 gram
- waarvan verzadigd1 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit15 gram
Zout0 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.