Doperwtjes koken
timer icon

5 Minuten

De doperwt is onderdeel van de vlinderbloemenfamilie en is afkomstig van een eenjarige plant. Deze peulvrucht heeft zijn naam te danken aan het feit dat het gedopt wordt gegeten. Dit product komt in vele delen van de wereld voor, zoals het Verre Oosten, waar ze vaak worden geroosterd. In Engeland is het de basis voor een traditioneel puddinggerecht. Ook in Nederland wordt dit product veel gebruikt, maar wij koken ze vooral. Maar hoe doe je dit?

Belangrijk om te weten

De doperwt is een groentesoort en bestaat uit tien stuks per peul. bevat in vergelijking met zijn broertjes erg veel koolhydraten. Ook zijn ze rijk aan vitamine B1 en vitamine B2 en mineralen als kalium en fosfor. Ondanks deze gezonde eigenschappen, heeft de peulvrucht een zoete smaak. Dit komt doordat hij onrijp wordt geoogst.

Hoe lang Doperwtjes bereiden

De voorbereiding

Het koken van de doperwten kost amper tijd en ze zijn daardoor dus een makkelijk te gebruiken groente. Je kan ze vers of ingeblikt of gevroren kopen. Het nadeel van de verse variant is dat je de boontjes nog uit hun peul moet halen. Houd hier rekening mee met de bereidingstijd en de hoeveelheid zaden die je gebruikt. Gebruik per persoon zo’n 500 gram verse doperwten of 250 gram van de ingevroren variant. Verder heb je net iets meer dan 300 ml nodig, zodat de doperwtjes onder water staan maar niet te diep. Breng dit aan de kook en voeg vervolgens de groene rondjes toe. Kook dit ongeveer 5 minuten. Als het goed is zijn de erwten nu zacht. Giet het water af en klaar!

We adviseren een kooktijd van 4-7 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden

Onze eerste tip: Als je een schepje suiker toevoegt aan het kokende water zullen de erwten hun groene kleur behouden. Ook kan je ze nog kort opbakken in boter om ze te laten glanzen. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens lekker

Onze tweede tip: Eet je normaal de ingevroren rondjes? Probeer de verse variant eens. Deze zijn zoeter van smaak, maar net zo gezond. In Nederland kan je ze bij de groenteboer vinden tussen mei en juli, niet lang dus.

Onze derde tip: Van doperwten kan je ook een lekkere pastasaus maken met prei en munt. Dit geeft wat meer smaak aan je gerecht, maar zorgt ook voor de nodige dosis groente per dag.

Voedingswaarde Gekookte Doperwtjes

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen69 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten11 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels4,5 gram
Eiwit4 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 16

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.