Kerntemperatuur varkensrollade
timer icon

55 Minuten

Varkensrollade, een heerlijke rollade van het vlees van de rug van het dier. Dit gerecht is makkelijk om te maken, maar het heeft wel wat tijd nodig om gaar te worden. Soms kan het lastig zijn om in te schatten of je filet klaar is. Om zeker te weten dat het varken goed gaar is, is het daarom goed om de kerntemperatuur te meten.

Wat is een kerntemperatuur?

Wanneer je vlees niet goed gegaard is, kan je voedselvergiftiging oplopen. Het is daarom handig om te weten wat de kerntemperatuur van het product is en wanneer deze bereikt is. Maar wat betekent dit eigenlijk? Wanneer we dit begrip gebruiken, bedoelen we het aantal graden wat het vlees moet hebben om gaar te zijn. Dit verschilt per vlees- of visproduct en aan de bereidingswijze ervan. Zo heeft beenham, terwijl het van hetzelfde dier komt, een andere kerntemperatuur dan een varkensrollade.

Wat is de kerntemperatuur van varkensrollade?

Elk product heeft dus een andere kerntemperatuur. Maar ook de manier waarop het vlees bereid wordt, kan verschil maken. Voor een varkensrollade geldt dat deze klaar is wanneer de kerntemperatuur 60 graden Celsius is. Houd je er meer van als de filet medium rare gebakken is? Houd dan 55 graden aan. Voor de liefhebbers van meer doorbakken vlees, geldt een kerntemperatuur van 65 graden Celsius. Het verschilt dus per bereidingswijze.

De makkelijkste manier om te meten of dit roze dier ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat het aantal graden zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de varkensrollade goed gebakken is en klaar is om te worden geserveerd.

Tips voor het meten

Tip 1: De varkensrollade moet zo’n 40 minuten gebakken worden, terwijl deze regelmatig wordt omgekeerd. Wanneer je rond de 30 minuten bezig bent, kan je beginnen met het meten van de kerntemperatuur. Haal het vlees zo’n 5 graden onder de kerntemperatuur van het vuur. Je moet het vlees namelijk nog 10 minuten in aluminiumfolie laten liggen en in deze tijd gaart het vlees nog na.

Tip 2: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van de rollade. Dit is namelijk het gedeelte wat het minst snel gaar zal worden. Wanneer dit stuk gaar is, zal de rest dus ook al gaar zijn.

Tip 3: De populairste hitte van dit gerecht ligt tussen de 58 en 62 graden Celsius. Het vlees is dan op z’n malst en voor velen dus op zijn best. Probeer deze graden eens aan te houden tijdens het koken.

Voedingswaarde gebraden varkensrollade

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen128 kcal
Vet3,9 gram
- waarvan verzadigd1,5 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit23,3 gram
Zout0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 38

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.