Kerntemperatuur varkenshaas
timer icon

15 Minuten

Varkenshaas, de malste spier van de rug van het dier. Het vlees bestaat uit meerdere delen en deze kunnen op verschillende manieren worden bereid. Zo wordt de kophaas veel gebruikt voor saté, terwijl het middelste gedeelte vaak gebraden wordt. Een divers ingrediënt dus! Om zeker te weten dat de spier van het varken gaar is, kan je de kerntemperatuur meten.

Wat is een kerntemperatuur?

Varkenshaas kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. Een van de meest gebruikte opties is het rosé braden van het vlees. Het is bij deze wijze soms lastig te zien wanneer het varken gaar is. Daarom meten het aantal graden in het centrum van het bereide stuk, zodat we zeker weten dat we geen voedselvergiftiging oplopen. Maar wat is het eigenlijk? De kerntemperatuur betekent simpelweg dat het vlees gaar is bij een bepaalde temperatuur. Dat verschilt per ingrediënt en soms ook per bereidingswijze.

Wat is de kerntemperatuur van varkenshaas?

Het aantal graden zal per bereidingswijze verschillen. Voor een mooi rosé stuk vlees houd je een temperatuur van 64 graden Celcius aan. Dit zal ongeveer na 15 minuten bakken zijn. Wanneer je het dier wat meer doorgebakken wilt hebben, kan je 70 graden Celcius als kerntemperatuur gebruiken. Dit zal een paar minuten langer duren.

De makkelijkste manier om te meten of het haasje ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de kerntemperatuur zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de kerntemperatuur bereikt is, of je het nou rosé of doorbakken wilt hebben.

Tips voor het meten

Tip 1: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het haasje. Dit is namelijk het gedeelte wat het minst snel gaar zal worden. Wanneer dit stuk gaar is, zal de rest dus ook al gaar zijn.

Tip 2: Om de spier sneller te garen, kan je hem dubbelvouwen en op die manier vastbinden met iets hittebestendigs of door het stuk in aluminiumfolie te verpakken. Op deze manier wordt de hitte goed verspreid en is het ook nog eens makkelijker om de kerntemperatuur te meten!

Tip 3: Nadat je het varkenshaasje van het vuur haalt, zal deze nog wat nagaren. Hier moet je rekening mee houden als je de kerntemperatuur opmeet. Haal daarom het vlees zo’n 5 tot 10 graden voor de 65 of 60 graden bereikt is al van het vuur. Zo weet je zeker dat het stuk niet te doorbakken wordt.

Voedingswaarde Bereide varkenshaas

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen142 kcal
Vet3 gram
- waarvan verzadigd3 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit28,7 gram
Zout0,3 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 16

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.