Tofu bakken
timer icon

10 Minuten

Tofu, een ingrediënt wat steeds vaker in schappen van de supermarkten komt te liggen. Dit sojaproduct is afkomstig uit China en wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Het witte blok is niet alleen in Nederland populair, maar wereldwijd wordt het steeds vaker in de keuken gebruikt. Dit komt doordat het een goede vleesvervanger is en bij veel gerechten past.

Belangrijk om te weten

Deze Chinese vleesvervanger wordt niks voor niks zoveel gebruikt. Een aantal belangrijke vitaminen en mineralen ontbreken vaak in een vegetarisch dieet en het gebruik van tofu weet deze goed op te vangen. Het is rijk aan eiwit en bevat de belangrijke vitaminen B1, B2 en B3. Verder bevat het zink, calcium, magnesium en ijzer. Dit product is erg neutraal van smaak, waardoor het goed is deze nog op smaak te brengen. Dit is niet zo ingewikkeld, want het neemt snel de smaak van andere ingrediënten over. Het kan los gegeten worden, maar ook wordt het veel verwerkt in vegetarische burgers en broodbeleg.

Hoe lang tofu maken

De voorbereiding

Het bakken van tofu is niet ingewikkeld en duurt ook niet lang. Gebruik per persoon zo’n 150 gram per persoon. Dit is ongeveer één derde van een blok. Snijdt dit sojaproduct in plakken van ongeveer 2 centimeter. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dep ze goed droog. Aangezien de smaak van dit Chinese blok nogal neutraal is, is het goed om deze van tevoren al op smaak te brengen met wat zout, peper of door ze te marineren in sojasaus. Warm wat olie op in een ruime koekenpan. Zodra de pan heet is, leg je de plakken in de pan. Zorg dat ze elkaar niet overlappen, anders wordt niet alles even gaar. Ze het vuur middelhoog en wacht zo’n 5 minuten. Als de kant die in de olie ligt goudbruin is, kan je het sojaproduct omdraaien en de andere kant bakken. Zo niet? Dan moet je nog even geduld hebben. Het ingrediënt is klaar als beide kanten bruin gebakken zijn. Haal de plakken uit de pan en serveer.

We adviseren een kooktijd van 10-15 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van tofu

Onze eerste tip: Maak een burger van tofu. Ben je vegetariër of wil je een keer iets anders proberen? Je kan er ook een burger van maken. Dit doe je op bijna dezelfde manier, maar je voegt er nog wat kruiden aan toe. Ook kan je het vermengen met andere groenten en samen kneden tot een geheel.

Onze tweede tip: Gebruik het sojaproduct voor een curry. Deze hoef je niet vooraf te bakken.

Onze derde tip: Om het blok wat meer smaak te geven, kan je het eerst in een bak met heet water en zout leggen. Laat dit een paar minuten staan en dep het vervolgens droog. De smaak is iets voller nu.

Voedingswaarde Gebakken tofu

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen113 kcal
Vet6,9 gram
- waarvan verzadigd1 gram
Koolhydraten1 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels0,3 gram
Eiwit11,6 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.