Kerntemperatuur zalm
timer icon

6 Minuten

Zalm, een heerlijke vette vis die op vele manieren te bereiden is. Deze vissoort is erg gezond en daardoor ook populair in de verschillende keukens. Je kunt de vis rauw eten, maar ook bakken voor een andere smaak. Er zijn verschillende manieren om deze klaar te maken: saignant, wat bij vlees bekend is als medium rare, of bien cuit, wat ‘well done’ betekent. Om te weten wanneer je filet klaar is, is het handig om de kerntemperatuur te meten.

Wat is een kerntemperatuur?

Misschien vraag je, je af wat een kerntemperatuur precies is. Simpel gezegd betekent dit het aantal graden wat het vlees moet hebben zodra het gaar is. Dit zal per product verschillen, maar ook per bereidingswijze. Zo ligt het aantal graden van een zalm op de saignant manier lager dan als je de vis bien cuit bakt.

Wat is de kerntemperatuur van zalm?

zalm op bbq

Zoals hierboven gezegd, zijn er meerdere manieren om zalm te bakken. Wanneer je ervoor kiest de vis saignant klaar te maken, moet je een kerntemperatuur van ongeveer 50 graden Celsius aanhouden. Dit is een stuk lager bij de meeste vlees– en vogelsoorten. Om een bien cuit filet te krijgen, moet je een iets hoger aantal graden aanhouden, namelijk 60 graden Celsius.

De makkelijkste manier om te meten of de vette, roze vis ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat het aantal graden in de kern zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de kerntemperatuur bereikt is, of je het nou saignant of bien cuit wilt hebben.

Tips voor het meten

Tip 1: Het meten van de kerntemperatuur bij deze vissoort is enigszins ingewikkeld. Dit komt doordat het vlees omwikkeld is door een grote vetlaag. Wees er daarom zeker van dat je de thermometer diep genoeg in het stuk hebt geduwd, zodat het aantal graden van het vlees zelf wordt gemeten en niet van het vet.

Tip 2: Zorg ervoor dat de kernthermometer niet te dicht op de graatjes van de vis zitten. Net als het vet, heeft dit een andere samenstelling dan het vlees waardoor het andere temperaturen aan zal geven. Hierdoor weet je alsnog niet of je zalm gaar is.

Tip 3: Heb je geen thermometer? Probeer dan zachtjes met een vork op de vis te duwen. Als het vlees uit elkaar valt, weet je dat deze gaar is. Zo niet? Laat hem dan nog even bakken. Het lastige van deze methode is, is dat je niet precies weet of je vis saignant of bien cuit is. Houd daarom ook de tijd in de gaten: 5 minuten voor medium rare, 8 minuten voor bien cuit.

Voedingswaarde Bereide zalm

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen179 kcal
Vet11 gram
- waarvan verzadigd2,3 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit20 gram
Zout0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.