Kerntemperatuur kiprollade
timer icon

40 Minuten

Kip, een heerlijk mals ingrediënt wat in elk gerecht lekker is. Van een salade tot geroosterd, de opties zijn eindeloos. Maar je kan ook heel makkelijk kiprollade maken. Wel is het belangrijk dat je zeker weet dat je gerecht goed gaar is. Dit kan je weten door de kerntemperatuur van het gevogelte te meten.

Wat is een kerntemperatuur?

Kip bevat salmonellabacteriën en hier kan je goed ziek van worden. Daarom is het belangrijk dat je stuk vlees goed gaar is, zodat je zeker weet dat alle bacteriën gedood zijn. Het maken van kiprollade vraagt om wat stappen en daardoor is het soms lastig om overzicht te houden over het gerecht en te zien of het goed gaar is. Om de risico’s op voedselvergifiting te voorkomen, is het daarom handig om de kerntemperatuur te meten. Dit begrip betekent dat dit de temperatuur is waarbij je vlees of vis gaar is. Dit is dus de temperatuur waarbij de bacteriën gedood zijn en je de kip kan serveren. Bij het koken van dit gerecht geldt een vergelijkbare werkwijze.

kiprollade in de oven

Wat is de kerntemperatuur van kiprollade?

Om kiprollade te maken is het handig het gevogelte eerst te braden in een braadpan, zo’n 5 minuten. Vervolgens kan je het product in de oven zetten met een temperatuur van 180 graden Celcius. De makkelijkste manier om te meten wanneer het stuk kip gaar is, is door een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de kerntemperatuur zien. Wanneer het apparaatje een temperatuur van 70 graden Celsius aangeeft, weet je dat het vlees gaar is en kan je het gerecht serveren.

Tips voor het meten

Tip 1: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het stuk gevogelte. Dit is namelijk het gedeelte wat het minst snel gaar zal worden. Wanneer dit stuk gaar is, zal de rest dus ook al gaar zijn.

Tip 2: Let erop dat je de kernthermometer niet te dicht op het bot zit of in het vet. Dit zorgt voor verkeerde temperaturen. Rond het bot zal de temperatuur te hoog zijn en bij het vet te laag. Dit komt omdat het een andere samenstelling heeft dan het vlees, waardoor het sneller of langzamer gaar lijkt.

Tip 3: De kiprollade is eigenlijk goed gaar wanneer de kerntemperatuur 80 graden Celsius is. De reden waarom we hem bij 70 graden al uit de oven halen, is omdat je het product het beste daarna nog 10 minuten in aluminiumfolie kan laten. In deze tijd gaart de vogel ook nog, waardoor het al snel de 80 graden Celsius zal bereiken.

Voedingswaarde Gebraden kiprollade

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen166 kcal
Vet7 gram
- waarvan verzadigd2,5 gram
Koolhydraten1,7 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit24 gram
Zout1,7 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 45

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.