Speklapjes bakken
timer icon

9 Minuten

Speklapjes, een vleessoort afkomstig van een varken. Spek wordt gekenmerkt door het vele vet en komt voornamelijk van de rug en buik van het dier. Vaak worden de lapjes geconserveerd, wat betekent dat ze gezout en gedroogd worden. Hierdoor geeft het een unieke smaakcombinatie van mals, sappig en zout. Heerlijk op een pannenkoek of een broodje met ei.

Belangrijk om te weten

Er bestaan verschillende soorten van dit product. Zo heb je bacon, ontbijtspek, Zeeuws spek en katenspek. Het verschil tussen deze soorten is de manier hoe ze van tevoren zijn bereid en van welk gedeelte van het dier ze komen. Zo is bacon afkomstig van de rug, terwijl katenspek van de buik komt en gerookt is. De smaken van de verschillende varianten zijn net wat anders. Kies daarom wat jij zelf het lekkerst vindt. Het bakken van de lapjes gaat op dezelfde manier.

De voorbereiding

speklapjes op bbq

Speklapjes bakken is niet ingewikkeld en er zijn verschillende dingen mee te doen. Je kan ze knapperig bakken of karamelliseren. Ook dit levert allemaal net een andere smaak op. Om knapperige lapjes te bereiden, zet je het vuur aan en warm je een pan op. Wanneer je lapjes van de rug hebt, zullen deze genoeg vet bevatten om in hun eigen vet te bakken. Je hoeft hier dus geen olie of boter aan toe te voegen. Wanneer het gedeelte van de buik afkomstig is, kan je een klein beetje boter aan de pan toevoegen. Leg de lapjes in de pan en bak elke zijde kort totdat ze bruin zijn. Dit duurt ongeveer 2 minuten per zijde. Zet het vuur laag en laat ze hier nog zo’n 5 minuten in het vet sudderen tot alles helemaal knapperig is.

We adviseren een kooktijd van 9 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van speklapjes

Onze eerste tip: Je kan er ook voor kiezen om zachte speklapjes te maken. Dit is net zo makkelijk, maar duurt alleen wat langer. Bak het vlees eerst tot het bruin is en draai daarna het vuur omlaag. Voeg een klein scheutje water toe aan de varken en het vet en laat het spiergedeelte hier ongeveer drie kwartier zachtjes in sudderen. Het vlees zal heerlijk zacht en mals worden.

Onze tweede tip: Ook kan je het vlees marineren voor het bakken ter variatie. Denk aan een marinade van bijvoorbeeld honing, ketjap en olie. Voeg wat knoflook toe en klaar!

Onze derde tip: Voor het bakken kan je het spiergedeelte ook kruiden met zout, peper of paprikapoeder. Dit brengt de smaak extra goed naar voren.

Voedingswaarde Gebakken speklapjes

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen435 kcal
Vet35,4 gram
- waarvan verzadigd13,5 gram
Koolhydraten0 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0 gram
Eiwit29,1 gram
Zout0,3 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 35

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.