

7 Minuten
Een varkenshaas bakken moet je even goed voorbereiden want dit heerlijke vlees verdient de juiste aandacht en bereiding. Doe je het goed dan heb je ook direct één van de meest lekkere en malse gerecht te pakken. Niet voor niks is varkenshaas een hele populair onderdeel van de varken.
Wat is een varkenshaas?
De spier in de rug van het varken die het meest mals is, is de varkenshaas. Het oppervlak is gekanteld, de bovenkant en de kop zijn dik en het uiteinde van het vlees is smal. Het goedkoopste deel wordt gebruikt om vleessaté te braden, terwijl het duurste deel gedeeltelijk wordt gebakken. Het bereiden van dit vlees doe je vaak rosé. Dit is een bereidingswijze waarbij het middenstuk van het vlees wel gaar is maar niet volledig doorbakken. Niet alle soorten vlees mag je rosé bereiden. Bij de varkenshaas mag dit wel en dit komt doordat het één stuk vlees. De vervelende bacteriën zitten dan aan de buitenkant en deze overleven het bakken niet. Andere soorten vlees die je rosé kan bereiden zijn biefstuk of rosbief. Ondanks dat het vaak op deze rosé manier gegeten wordt bestaat er nog een kleine kans dat op bacteriën. Voor risico groepen is het daarom verstandig alsnog voor een volledige garing te gaan. De naam van dit stukje vlees, de haas, komt van uit vroeger. Dit is namelijk het beste stukje van het dier en werd vaak gegeven aan de jager die hem geschoten had.

Waar moet je varkenshaas kopen?
Er zijn verschillende plekken waar je varkenshaas kan kopen. Natuurlijk ligt het is de verpakking in de supermarkt. Je vindt het vaak zowel in het diepvriesvak als in de vers schappen. Ook de slager verkoopt het en is vaak net even een stukje duurder. Lastige keuze want op het oog lijkt het allemaal hetzelfde. Toch is dit niet helemaal het geval. De hazen in de supermarkt worden vaak ingespoten met een soort vocht om de smaak te versterken en het geheel zwaarder te maken. Ook is het in de verpakking lastig te zien of het vlees nog wel vers is. Van de slager mag je meer verwachten maar ook is hier de prijsstelling vaak naar. Wel kan je een goed stukje vlees verwachten wat goed te bereiden valt. Uit de diepvries wordt vaak als minder goed gezien, toch kunnen we stellen dat deze hazen vaak vers zijn en zeker geen slechte optie. Wij zouden dus de volgende opsomming hanteren van goed naar minder goed;
- Slager – Duurder maar zeker weten goed vlees
- Diepvries – Even ontdooien maar wel vers
- Versvak – Direct te bereiden maar vaak behandeld met extra vocht
Hoe moet je varkenshaas bakken?
Tijd om te beginnen met het bakken. Met de volgende stappen bereidt jij het meest lekkere sappige vlees!
Stap 1- De voorbereiding
Laat je vlees eerst rustig op kamertemperatuur komen voordat je begint met de bereiding. Zorg ervoor dat hij alvast goed op smaak is gebracht met zout en peper. Is het geheel wat vochtig dep het dan eerst af. Je wilt niet teveel vocht want dit kan ervoor zorgen dat het in de pan gaat spetteren en daardoor schroeit je vlees minder goed dicht.
Stap 2 – Pan op het vuur en bakken maar
Zet een pan op het vuur met een dikke bodem. Dit zorgt voor een betere verspreiding van de hitte. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de pan en zet alvast wat roomboter klaar. Die ga je later nodig hebben. Zet de pan op hoog vuur en voeg zodra de pan lekker warm is het vlees toe. Vak aan beide kanten totdat het een mooie kleur heeft. Dit zal ongeveer 1,5 minuut duren. Nu gaan we over naar het tweede deel van het bakken. Het vlees is mooi dicht geschroeid en het is nu tijd het verder te laten garen. Dit doen we op een middelhoog vuur en met de boter in de pan. Door de pan schuin te houden kan je steeds de boter een beetje over je vlees heen scheppen. Zo wordt je varkenshaas heerlijk mals en smaakvol. Doe dit in totaal nog ongeveer 5 minuten. Wil je zeker weten dat de kern de juiste roséheid heeft dan is het handig een kernthermometer te pakken. Je richt op een temperatuur van net geen 65 graden.
Stap 3 – bakken klaar, rusten maar
Na varkenshaas bakken is het tijd het rust te geven. Het vlees krijgt van het bereiden in de pan een flinke tik. Daarom is het verstandig dat het even tot rust komt voordat je het gaat snijden. De sappen in het vlees blijven daarna beter zitten. Even een paar minuten gerust, dan kan je over gaan tot het serveren!
Wat past goed bij varkenshaas?
Alleen vlees maakt een gekke maaltijd. Varkenshaas is goed te combineren met verschillende ingredienten. Denk aan heerlijke krieltjes of een tagliatelle. Ook extra toevoegingen passen goed bij dit ingredient. Denk aan gebakken spekjes, champignons met uitjes of roomsaus. Wil je wat luxer gaan dan kan je ook oesterzwammen gebruiken.
Voedingswaarde Gebakken varkenshaas
De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.
Calorieen | 105 kcal |
Vet | 1,7 gram |
- waarvan verzadigd | 0,8 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
- waarvan suikers | 0 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwit | 22,4 gram |
Zout | 0,23 gram |