Kerntemperatuur beenham
timer icon

50 Minuten

Beenham, een heerlijke vleessoort wat bij vele maaltijden past. Vaak wordt deze ham geserveerd op feestdagen. Om te zorgen dat je een verrukkelijke maaltijd aan je gasten serveert, is het handig om te weten wat de kerntemperatuur is.

Wat is een kerntemperatuur?

Je zult je misschien afvragen wat de kerntemperatuur inhoudt. Simpel gezegd betekent dit dat het aantal graden is in de kern is waarbij je vlees of vis gaar is. Je kunt natuurlijk naar de kleur kijken of in het ingrediënt prikken, maar dit zal nooit precies kunnen aangeven wanneer het product gaar is. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je alsnog een voedselvergiftiging oploopt. Om dit te voorkomen, meten we de kerntemperatuur.

beenham klaar

Wat is de kerntemperatuur van beenham?

Het aantal graden zal per product verschillen. Voor beenham geldt dat het stuk vlees gaar is bij 65 graden Celsius. Dit betekent niet dat je hem op 65 graden Celsius bereidt. Als je een beenham uit de oven wilt maken, doe je dit op 170 graden en smeer je het vlees in met een marinade. Zodra de speklaag een mooi bruin laagje heeft, zou deze gaar moeten zijn. Dit is dan ook het moment om de kerntemperatuur te meten om te kijken of dit zo is. Meer leren over de bereiding doe je op de koken pagina van dit gerecht.

De makkelijkste manier om te meten of het stuk varken ook daadwerkelijk gaar is, is om een kernthermometer te gebruiken. Deze speciale thermometer laat de kerntemperatuur zien. Zo kan je dus precies zien wanneer de kerntemperatuur van 65 graden Celsius is bereikt.

Tips voor het meten

Tip 1: Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het stuk varken. Dit is namelijk het gedeelte wat het minst snel gaar zal worden. Wanneer dit stuk gaar is, zal de rest dus ook al gaar zijn.

Tip 2: Let erop dat je de kernthermometer niet te dicht op het bot zit of in het vet. Dit zorgt voor verkeerde temperaturen. Rond het bot zullen de graden te hoog zijn en bij het vet te laag. Dit komt omdat het een andere samenstelling heeft dan het vlees, waardoor het sneller of langzamer gaar lijkt.

Tip 3: Wanneer je beenham is afgekoeld, zal de kerntemperatuur net wat anders zijn dan wanneer deze meteen uit de oven komt. Het zou zomaar 5 tot 10 graden Celsius hoger kunnen liggen. Houd hier dus rekening mee wanneer je het aantal graden meet.

Voedingswaarde Bereide beenham

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen127 kcal
Vet5 gram
- waarvan verzadigd1,7 gram
Koolhydraten2,2 gram
- waarvan suikers1,2 gram
Vezels0,1 gram
Eiwit18,3 gram
Zout2 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 24

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.