Andijvie invriezen
timer icon

1 Minuten

Als echte Hollander kan een andijviestamppot niet ontbreken in ons kookschema. Maar deze groente kan ook nog op andere manieren gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan pasta met walnoten. Vaak koop je andijvie in grote hoeveelheden, waardoor je er langer meedoet. Om zeker te weten dat deze groente goed blijft, is het een goed idee de groene bladgroente in te vriezen.

Belangrijk om te weten

Andijvie kan je het hele jaar door eten en is verkrijgbaar in de supermarkt. Deze bladgroente is behoorlijk gezond, door de grote hoeveelheid vitamine K in de groente. Dit helpt bij het opnemen van calcium in je botweefsel, waardoor je botten sterk blijven. Ook zorgt het dat je bloed normaal stolt. Daarnaast is deze groene sla, net als zijn broertjes, een bron van folaat.

Andijvie invriezen: stap voor stap

Deze groene bladeren zijn op verschillende manieren in te vriezen. Je kan de bladeren rauw in de vriezer stoppen, maar de beste manier is om ze kort te blancheren. Hierdoor blijven ze langer goed en voorkom je dat de smaak wegvalt. Hoe doe je dit precies? Kook de andijvie zoals gewoonlijk, maar voeg er een blokje bouillon aan toe, wanneer het water borrelt. Hierdoor komt de smaak beter naar voren. Laat het groen afkoelen en stop het in een bak in de vriezer. Je hoeft het de volgende keer alleen maar te ontdooien en de groente is klaar voor gebruik!

Tips voor het invriezen van andijvie

Tip 1: Vries geen andijviestamppot in! Hoe makkelijk het ook lijkt: een gerecht kant en klaar, doe dit niet met deze stamppot. Het gerecht is van zichzelf al redelijk vochtig en door het in te vriezen, wordt het alleen maar natter, waardoor de textuur een beetje snotterig kan worden. Het is dus beter minder te maken en de groene bladeren later opnieuw te gebruiken.

Tip 2: Heb je heel veel andijvie over? Verdeel het groen dan in kleine groepjes voordat je het invriest. Op deze manier kan je telkens een blokje pakken, wanneer je met de groente wilt koken. Hierdoor verspil je geen groente en doe je er langer mee! Ingevroren andijvie blijft tot wel 6 maanden goed.

Tip 3: Verwijder rotte of bruine bladeren voordat je de groente invriest, zo houd je alleen de goede bladeren over, waardoor je langer van de bron van vitamine K kan genieten.

Voedingswaarde Verse andijvie

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen16 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten1 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels1,7 gram
Eiwit1,5 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.