Spinazie invriezen
timer icon

2 Minuten

Spinazie is een van de gezondste groentes en op verschillende manieren klaar te maken. Zo kan je het roerbakken, rauw eten of verwerken in een lasagne of soep. Wanneer wij thuis spinazie eten wil ik nog wel eens teveel maken. Als Dave het dan echt niet op kan moeten het dus gaan bewaren. Deze groene bladsoort is erg kwetsbaar en is slechts 2 dagen in de koelkast te bewaren. Het kan daarom een goed idee zijn om het in plaats daarvan in te vriezen. Daarna kan je het bijvoorbeeld prima gebruiken voor een pasta met spinazie en spekjes of onze favoriet een plaatpizza met deze groene vitamine bom.

Erg gezond!

Wat maakt deze groentesoort zo populair? Deze groene bladeren zitten boordevol vitaminen B, waaronder vitamine B1 en folaat, ook wel bekend als vitamine B11. Bovendien is er veel kalium aanwezig in deze groente. Daarnaast bevat het veel onoplosbare vezels waardoor het je spijvertering bevordert. Wel bevat het nitraat. Een stof waar onderzoekers nog niet helemaal duidelijkheid over hebben of het nu gezond is of niet. Uit onderzoeken (bekijk hier) komt echter naar voren dat het zeker goed voor je lichaam is.

Spinazie invriezen: stap voor stap

Het invriezen van spinazie is niet ingewikkeld en is zo gebeurd. Het is wel belangrijk om de groente voor het invriezen nog kort 2 minuten te blancheren. Op deze manier zorg je dat de smaak, kleur en textuur van de bladeren niet worden aangetast in de vriezer. Doe het geheel in een bakje of vriezervakje en de groente is klaar om in te vriezen. Het blijft tot wel 12 maanden goed. Zelf portioneer is het direct voor ons tweeën, zo heb ik altijd een portie groente klaar liggen.

Verse spinazie

Tips voor het invriezen van spinazie

Tip 1: Is je spinazie al gaar? Geen probleem, dit kan ook prima ingevroren worden. Zorg er voor dat de spinazie nog een beetje warm is voordat je het in de vriezer doet. Leg de bladeren in een bakje of zakje en sluit deze goed af. Op deze manier is de groente 3 maanden te bewaren. Dit is dus korter dan wanneer deze nog niet gegaard is.

Tip 2: Wanneer je de ingevroren groene groente wil gebruiken is het belangrijk dat je deze niet eerst ontdooit, maar meteen inde pan doet. Op deze manier voorkom je dat stilgelen bacteriën de kans krijgen om zich weer verder te ontwikkelen. Ook kan je de restjes niet vaker dan één keer invriezen.

Tip 3: Heb je veel bladeren over? Het is dan ook een idee om de restjes in verschillende porties te verdelen en die in verschillende zakjes of bakjes te bewaren. Op deze manier kan je makkelijk de hoeveelheid pakken die je nodig hebt en de rest nog goed in het bakje bewaren.

Voedingswaarde ingevroren spinazie

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen25 kcal
Vet0,9 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0,7 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels1,4 gram
Eiwit2,9 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.