Asperges invriezen
timer icon

1 Minuten

Het is bijna tijd voor asperges, een heerlijke groente die in Nederland het lekkerst te vinden is tussen eind april en eind juni. Maar ook kun je ze nu al vinden. Heb je, je portie ingeslagen bij de groenteboer of in de supermarkt? Maar ben je niet van plan ze in één keer op te eten? Geen zorgen. In de koelkast blijven deze groene stengels maar 2 tot 3 dagen goed, maar je kan zo ook goed invriezen en later weer ontdooien.

Belangrijk om te weten

Asperges zijn niet alleen populair vanwege hun smaak, maar ook vanwege hun gezonde eigenschappen. Deze plant bevat vitaminen en mineralen die het hele lichaam onderhouden, van de cellen tot aan je immuunsysteem. Denk aan vitamine C, vitamine E en vitamine K. De kop van de plant bevat veel B-vitaminen, waardoor het uitermate geschikt is voor vegetariërs.

Asperges invriezen: stap voor stap

Asperges zijn een goede toevoeging aan je maaltijd en populair vanwege hun zachte smaak en gezonde eigenschappen. Het invriezen van deze plant is makkelijk en de stengels blijven tot wel 12 maanden goed in de vriezer. Begin met het schillen van de stengels en snijd vervolgens de onderkant van de steel er af. Zorg dat ze goed droog zijn en veeg ze voor de zekerheid nog af aan een keukenpapiertje. Bewaar de geschilde plant in een vrieszak en leg deze in de vriezer. Je hoeft ze niet eerst te koken of te blancheren.

Groene asperges bewaren

Tips voor het invriezen van asperges

Tip 1: Wanneer je de asperges wilt gebruiken, is het niet nodig ze eerst te ontdooien. Je kan ze meteen in een pan koken. Hierdoor is het dus niet ingewikkeld om dit product te bewaren en kan je de stengels makkelijk opnieuw gebruiken.

Tip 2: De schillen van de asperges kan je ook nog bewaren. Deze kan je invriezen en later een bouillon van maken. Je kan er dus een heerlijke jus of basis voor een soep van maken. Zorg wel dat je de schillen los van de stengels bewaard. Dit heeft te maken met wat je er vervolgens mee doet. Het is meer werk om bevroren asperges te schillen.

Tip 3: Dit ingrediënt is ook makkelijk in te vriezen wanneer het al bewerkt is. Heb je bijvoorbeeld een wokschotel met deze groene of witte stengels gemaakt? Geen probleem, je kan de hele maaltijd invriezen. Let er wel op dat je deze binnen 3 maanden opeet.

Voedingswaarde Verse asperges

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen19 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten3 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels1,7 gram
Eiwit1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.