Asperges koken
timer icon

9 Minuten

Asperges, deze groente komt in twee kleuren. In ons land komt de witte variant vaker voor in veel supermarkten dan zijn groene versie. De reden hiervoor is omdat de één wordt gekweekt ondergronds en de ander lekker kan baden in het zonlicht. Ze hebben beide een heerlijke smaak en zijn beide een bron van vitamines en voedingstoffen. Ze zitten bom vol Vitamine K, Mineralen, Foliumzuur en antioxidanten. Ze hebben ook veel Kalium, dit houdt in dat ze weinig calorieën bevatten, waardoor ze perfect in een bewust dieet kunnen. Ook al delen ze dezelfde naam en zien ze er bijna hetzelfde uit, ze moeten beide op een verschillende manier schoongemaakt worden.

De voorbereiding

Waar moet je op letten als je verse asperges gaat kopen? Kijk altijd of de stengels er vers uitzien, dat ze geen droge of uitgedroogde plekken hebben. Ook moet je letten op de topjes; Deze moeten er vers en mooi uit zien. Het moment dat ze donkerder van kleur worden, een vochtige uitstraling geven en een naar geurtje krijgen dan zijn ze overrijp. Dit houdt niet in dat ze niet meer te gebruiken zijn, je kan de toppen eraf snijden en de stengels gebruiken voor soepen en sausen.

Eenmaal in de keuken pak je de dunschiller, een mes en een plank. Aan de hand van kleur kan je zien hoeveel je moet schillen. De asperges met een groen jasje kunnen technisch gezien gewoon met schil en al de pan in. Ze hebben een veel zachtere schil die makkelijk meebakt, grilt of kookt waardoor hij zacht van binnen wordt maar hij alsnog zijn vorm behoudt. Hou je niet zo van een lichte weerstand van het buitenkantje dan schil je de stengel een enkele keer. De witte variant zijn vaak dikker en dradiger en verijst wel wat schil werk. Na het schillen snij je een klein gedeelte van de onderkant af, deze kunnen soms wat taai zijn. Spoel de topjes en Leg ze klaar voor jou recept.

Asperges bereiden

Wij adviseren dat je 8 tot 10 minuten vasthoudt als je asperges gaat koken. Je kookt ze of staand en dan de pan vullen tot net onder de kopjes of liggend in een pan. Voor in de oven hou je dezelfde 8 à 10 minuten aan. Voor Bakken 6 à 8 minuten en bij wokken kan je zo’n 3 à 5 minuten aanhouden.

Belangrijk om te weten is dat veel asperges eten gezond is maar het kan er ook voor zorgen dat je lichaamsgeur en je urine een sterke geur kan krijgen na meerdere maaltijden met dit ingrediënt. Drink genoeg water en thee om de geur te verminderen en naast het feit dat je de geur verminderd hydrateer je jouw lichaam ook nog eens.

3 Asperge tips

Onze eerste tip: Naast de uiterlijke frisse look en geen vlekken; Hoe kan je er ook achter komen of ze echt vers zijn? Laat ze zingen! Wrijf twee stengels tegen elkaar, maken ze een piepend geluid, dan zijn ze nog vers.

Onze tweede tip: Zie je een witte asperge met een kleurige top, dat betekent dat ze even boven de grond zijn geweest. Dit is niet erg, dit is de natuurlijke reactie dat ze in aanraking zijn geweest met zonlicht. Je kan ze gewoon nog eten en na het koken is vaak de kleur niet mee te zien

Onze derde tip: Vers zijn asperges natuurlijk het lekkerst, maar mocht het zo zijn dat je bang bent om ze niet te gebruiken voordat ze verleppen, vries ze dan in. Groen kan je gewoon in een vries zak zetten en in vriezen. De witte schil je eerst en blancheer je 1 minuut voordat je ze invriest. Eenmaal uit de vriezer, gooi ze meteen in de pan met boter, peper, zout en andere kruiden naar keus. Als je ze eerst laat ontdooien worden ze slap.

Voedingswaarde Gekookte asperges

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen18 kcal
Vet0 gram
- waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten3 gram
- waarvan suikers1 gram
Vezels1,2 gram
Eiwit1 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.