Broccoli invriezen
timer icon

1 Minuten

Broccoli, een heerlijke groente die op diverse manieren te bereiden is. Zo is het een perfect ingrediënt om een gezonde soep van te maken, maar past het ook goed in een quiche uit de oven. Daarnaast kan je het ook prima met aardappeltjes of pasta eten. Kortom, er is genoeg mee te doen. Vaak wordt deze groene knop in een stronk of in roosjes verkocht. Het is dan ook niet zo gek dat je wat overhoudt. Gelukkig is dit goed te bewaren. In deze blog bespreken we hoe broccoli invriezen.

verse broccoli

Belangrijk om te weten

Broccoli staat bekend als een van de gezondste groentes en dat is niet zonder reden. Deze groene knop is namelijk een bron van vezels, ijzer en vitamine C. Daarnaast bevat het ook veel bètacaroteen. Deze stof wordt omgezet tot vitamine A en is goed voor je immuunsysteem. Hier geldt: hoe donkerder de roosjes, hoe meer bètacaroteen. Bovendien is broccoli een bron van foliumzuur en kalium. Kortom, een ingrediënt waar we vaak van mogen genieten.

Broccoli invriezen: stap voor stap

Aangezien deze groene stronk zo goed voor ons is, is het ook niet zo’n gek idee de roosjes in te vriezen wanneer we deze overhebben. In de koelkast blijft deze groente namelijk maar maximaal vijf dagen goed. Verwijder eventuele blaadjes van de stronk en snijd de roosjes van de stengel af. Was het groen goed met water en zout zodat eventuele ongedierte verwijderd wordt. Vervolgens laat je de deeltjes zo’n 2 minuten koken in water. Vervolgens maak je ze nat met koud water en laat je ze goed uitlekken. Wanneer ze helemaal drooggedept zijn, kan je ze in diepvriesbakjes of -zakjes stoppen en in de vriezer leggen.

Tips voor het invriezen van broccoli

Tip 1: Wanneer je geen zin hebt om de hele knop te ontleden, kan je er ook voor kiezen een zak roosjes te kopen. Hierdoor kan je de eerste stappen overslaan en hoef je ze enkel nog te wassen en blancheren. Dit scheelt tijd en gedoe.

Tip 2: Wanneer je van plan bent de broccoli te koken, hoef je het niet eerst te laten ontdooien. Je kan de groente meteen in de pan doen en deze in water aan de kook brengen. Als je er iets anders mee wilt doen, is het handig ze wel te laten ontdooien.

Tip 3: Heb je veel over? Verdeel de roosjes dan over verschillende diepvrieszakjes zodat je telkens de goede hoeveelheid uit de vriezer kan halen. Op deze manier benut je de overgebleven groente optimaal.

Voedingswaarde ingevroren broccoli

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen27 kcal
Vet0,7 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0,7 gram
- waarvan suikers0,5 gram
Vezels3,1 gram
Eiwit2,9 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 23

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.