Broccoli stomen
timer icon

5 Minuten

Broccoli stomen, iets wat niet in heel gebruikelijk is in de Nederlandse keuken, maar wel vaak in de Aziatische keuken gebeurt. Deze bereidingswijze biedt een goed alternatief voor een aardappel-vlees-groente-gerecht, wanneer je net wat anders wilt dan het standaard koken of bakken van de groente. Broccoli is familie van de bloemkool en heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse woord ‘broccoli’, wat de bloeiende top van een kool betekent. Het grootste voordeel is dat deze kool het hele jaar door in de supermarkten te vinden. Naast deze manier van bereiden is het ook mogelijk het te koken, roerbakken of wokken. Ook hier hebben we handige informatieve artikelen over geschreven.

Belangrijk om te weten

Deze groene kool is een erg gezonde groente en wordt niks voor niks zoveel gebruikt. Het is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer en daardoor een belangrijk ingrediënt voor vegetariërs. Ook bevat het veel vezels en betacaroteen, wat omgezet wordt in vitamine A. Het voordeel van stomen is dat al deze vitamines en mineralen zo goed als intact blijven. Tijdens het koken verdamp je een gedeelte hiervan.

Hoe lang broccoli stomen?

De bereiding

Broccoli stomen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je hebt er wel een stoommand voor nodig. Voor het bereiden kan je zowel de roosjes als de stronk gebruiken. Snijd de roosjes af en zorg dat de steel uit kleine plakjes bestaat. Reken per persoon zo’n 250 gram van deze kool. Vul een pan met een klein laagje water en leg de stoommand in de pan. Let er op dat het water en de man elkaar niet raken. Voeg de groente toe en breng het water aan de kook. Laat het koken tot de kool beetgaar is gestoomd. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de stoommand eruit, laat uitlekken en klaar!

Wij adviseren een kooktijd van 5-6 minuten voor dit ingrediënt.

Drie tips voor het bereiden van broccoli

Onze eerste tip: Heb je geen stoommand? Je kan de broccoli ook in een zeef leggen en deze in een pan leggen. Het is makkelijk als je een pot gebruikt die de zeef een beetje kan klemmen. Zet een deksel op het geheel en de groente begint te stomen.

Onze tweede tip: Heb je zin in een beetje variatie? Gebruik dan het Chinese broertje van dit ingrediënt. Dit wordt ook wel ‘gai lam’ genoemd.

Onze derde tip: Ook kan je een bosui bij de broccoli in de stoommand leggen. Dit zorgt voor wat meer variatie in je groentegerecht en geeft bovendien de kool wat meer smaak.

Voedingswaarde Gestoomde broccoli

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen27 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0,8 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels2,7 gram
Eiwit3,9 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 12

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.