Broccoli koken
timer icon

5 Minuten

Ga je lekker broccoli koken? deze groente is nauw verwant met bloemkool. De officiële naam is Brassica Oleracea var. italica. In de Nederlandse keuken is het een bekend ingredient die het gehele jaar beschikbaar is. We eten de nog gesloten bloemknoppen. In Nederland hebben we het vernoemd naar het Italiaanse woord ‘broccolo’. Dit woord gebruiken we in Nederland het woord in meervoud, dus broccoli. In de Italiaanse taal betekent het; De bloeiende top van kool. Eigenlijk precies dus wat het is.

Waar komt broccoli vandaan?

Net als vele andere beschreven ingredienten op deze website komt broccoli uit Azië. Om het nog specifieker te nemen, het komt uit Turkije. De gehele koolfamilie heeft hier zijn roots. Ze groeien goed in het klimaat in deze regio. Dat is ook de vinden rondom de Middellandse zee. Dit heeft ervoor gezorgd dat het momenteel veel verbouwd wordt in de landen Spanje en Italië. Toch zijn er meer plekken waar het verbouwd wordt want in de juiste maanden kan je ze zelf krijgen uit de landen Frankrijk, Engeland en België.

Welke rassen zijn er?

Natuurlijk moeten we een verschil maken tussen de professionele teelt en de tuinder die lekker thuis deze groente wil verbouwen. Er zijn verschillende soorten die deze tuinder dan kan verbouwen.

Broccoli rassen

Bij de professionele teelt gaat het een beetje anders dan bij de hobby tuinder want niet alle stappen zijn natuurlijk gelijk. Door de ontwikkelingen lopen de zijknoppen nog amper uit. Alleen het hoofdscherm wordt geoogst.

De voorbereiding en kooktijd

We beginnen met het schoonmaken van het ingredient. We willen de roosjes koken maar ook een deel van de stronk is goed eetbaar. Snij de stronkjes van de grote stam af. Je kan ook meer van de stronk meenemen. Schil dit dan en snij het in kleinere stukken. Voel alles goed af in een vergiet onder de kraan. Doe dit met koud water. We voegen de broccoli toe in een pan met kokend water en een lepel zout. Niet iedereen houdt van groenten met een flinke bite. Hou daarom de volgende kooktijden aan:

Vul de pan zover dat het geheel ongeveer driekwart onder water staat. De rest wordt door de stoom van het koken gaar. Hiervoor moet je natuurlijk wel de deksel op de pan doen. Dit is sowieso verstandig om niet teveel vocht te laten verdampen.

Als je zeker wilt weten of het goed gaar is kan je met een vork prikken in de kokende broccoli. Prik je er gemakkelijk doorheen dan is deze gaar. Gaat dit nog met veel moeite dan moet het nog even koken. Ook kan je natuurlijk een klein stukje eruit pakken om te proeven. Natuurlijk moet je dan nog even goed blazen want het is natuurlijk kokend heet in de pan.

Na het koken giet je het geheel af en serveer je het meteen. Moet je nog even andere onderdelen van je gerecht afmaken dan is het handig het te terug in de pan de gieten en te bewaren met de deksel erop. Zo hou je het lekker warm. Wel gaat de garing dan door dus bewaar het niet te lang want anders wordt het een prutje!

Is broccoli gezond?

De groente broccoli kan je zeker als gezond bestempelen. Het heeft een hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Dit zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Zo helpen ze mee bij de spijsvertering, de celreparatie en celbescherming.

Kan je broccoli koken in de magnetron?

Jazeker, het is mogelijk broccoli te bereiden in de magnetron. Doe de stukjes in een magnetronschaal of plastic bakje. Voeg een flinke scheut water toe en dek de schaal of het bakje af. Zet de magnetron op de hoogste stand en laat de magnetron 3 tot 4 minuten aan. Controleer met een vork of het voldoende gaar is. Zoniet dan zet je hem nog een minuutje aan.

Kun je de stam van broccoli eten?

Zeker de stam van broccoli is gewoon eetbaar. Zijn de stronken wat dikker dan kun je ze even schillen. Je kan zeker aan de roosjes een groter stukje stronk laten zitten. Deze worden gewoon zacht bij het koken. Ook zijn ze erg lekker om te eten.

Hoeveel broccoli voor 1 persoon?

Voor één persoon hanteer je ongeveer 350 gram broccoli. Dit zorgt ervoor dat je 250 gram op je bord hebt. Dit is een prima portie voor een gemiddelde volwassene. Voor kinderen hanteer je iets minder. Grote eters dan neem je bijvoorbeeld 450 gram.

Kan je ziek worden van rauwe broccoli?

Ondanks dat we broccoli in Nederland het meeste kennen als groente die je eerst kookt kan je het ook prima rauw eten. Zowel de steel als de roosjes zijn zonder te koken te nuttigen. Het heeft zelf een lekkere bite.

Voedingswaarde Gekookte broccoli

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen27 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten0,8 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels2,7 gram
Eiwit3,9 gram
Zout<0,1 gram

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.