Bloemkool invriezen
timer icon

2 Minuten

Bloemkool, een groentesoort die veelzijdig te gebruiken is en in vele keukens te vinden is. Zo kunnen we het met aardappelen en vlees eten, maar past het ook goed bij bijvoorbeeld een currygerecht. In andere woorden, de kool komt altijd wel van pas. Vaak koop je de kool in zijn geheel of in een zak van roosjes. Het zou kunnen dat je niet alles van deze witte roosjes gebruikt. Het is dan ook een goed idee om je restjes in te vriezen.

Belangrijk om te weten

Bloemkool staat bekend om de hoeveelheid vitaminen en mineralen die het bevat. Zo zorgt één portie roosjes al voor 77% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Maar ook is het een bron van belangrijke mineralen, waaronder magnesium, fosfor, kalium en mangaan. Daarnaast vind je in de roosjes vezels en proteïne. Een kool die dus niet alleen veelzijdig te gebruiken is, maar ook nog eens veelzijdige voedingsstoffen bevat.

bloemkool rauw

Bloemkool invriezen: stap voor stap

Wanneer je deze gezonde witte groente vers koopt blijft het slechts drie dagen goed. Dit geldt ook wanneer je de kool al hebt gekookt. Het is daarom handig de restjes in te vriezen, zodat je ze later kan opeten. In de vriezer blijven ze zo’n 12 maanden goed. Het is belangrijk om de roosjes eerst te blancheren voor je ze invriest. Spoel de kool af en verdeel deze in roosjes. Doe deze vervolgens in een pan en laat ze zo’n 3 minuten koken. Vervolgens zorg je dat de witte kool goed is afgekoeld, dep je het droog en stop je het in een zakje of bakje in de vriezer.

Tips voor het invriezen van bloemkool

Tip 1: De roosjes van de bloemkool zijn vaak ook al als diepvriesvariant te koop. Hierdoor hoef je ze zelf niet meer in een zakje te doen en klaar te maken. Let wel op dat de diepvrieszakken vaak maar 6 maanden houdbaar zijn.

Tip 2: Het is ook mogelijk om rauwe bloemkool in te vriezen, wanneer je geen tijd hebt om de witte kool te blancheren. Let er wel op dat je hierdoor een groter risico op bacteriën hebt. Laat ze dus niet te lang in de vriezer.

Tip 3: Deze groentesoort is ook in een gerecht in te vriezen. Heb je bijvoorbeeld rijst met bloemkool gemaakt? Geen probleem! Giet de restjes in een bakje en zet deze in de vriezer. Het gerecht zal zo’n 3 tot 4 maanden goed blijven.

Voedingswaarde Bereide bloemkool

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen22 kcal
Vet0,4 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten1,8 gram
- waarvan suikers1,2 gram
Vezels2,3 gram
Eiwit1,8 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.