Rijst opwarmen
timer icon

4 Minuten

Rijst weer overnieuw opwarmen, iedereen heeft er wel eens te maken: je hebt verkeerd ingeschat hoeveel rijst je nodig hebt en hebt nog een halve pan over. Of misschien heb je wel te veel van een bepaald gerecht gemaakt. Het is zonde om de rijst of het rijstgerecht weg te gooien. Gelukkig kan je het makkelijk later nog opeten. Daarom bespreken we in deze blog hoe het beste rijst opwarmen.

Belangrijk om te weten

Wanneer je van plan bent deze graansoort op te warmen, is het belangrijk dat je het niet langer dan één dag in de koelkast laat staan. Dit komt doordat er een bacterie, genaamd Baccillius Cereus, in rijst zitten die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen. Wanneer je het te lang op kamertemperatuur hebt laten staan, kunnen deze bacteriën zich ook makkelijk vermenigvuldigen. Zorg daarom dat je de restjes meteen in de koelkast zet na het koken.

Rijst opwarmen in de pan

rijst opwarmen in magnetron

De makkelijkste manier om rijst op te warmen is in een pan of wok. In plaats van dat je dit graanproduct in de oven of magnetron legt, werkt het, het beste om de korrels te roerbakken. Zet het vuur zo hoog mogelijk en warm wat olie op in de pan. Voege de koude rijst toe en schep de korrels regelmatig om. Binnen drie a vier minuten zullen de restjes al warm zijn.

Opwarmen in de magnetron

De bereiding in de pan of wok geeft een beter resultaat maar de magnetron is natuurlijk wel erg gemakkelijk. Neem een plastic magnetron bestendige bak en voeg hieraan je ingredient toe. Hanteer de hoogste stand van je machine en verwarm voor ongeveer 2 minuten. Roer daarna de rijst om en verwarm weer een aantal minuten. Een magnetron verwarmt de rijst niet helemaal gelijkmatig waardoor het verstandig is regelmatig het geheel om te roeren.

Tips voor het opwarmen van rijst

Tip 1: Om de graankorrels net wat meer smaak te geven tijdens het opwarmen en om de zachte textuur terug te krijgen, kan je ook een beetje bouillon toevoegen aan de pan. Voeg elke minuut een eetlepel toe aan de restjes en roer het goed door. Hierdoor zal het gerecht net wat meer smaak krijgen. Natuurlijk wil je niet het geheel overnieuw koken dus voeg je beperkt bouillon toe.

Tip 2: Ben je niet van plan om de rijst de volgende dag op te eten? Het is dan verstandig om je gerecht in te vriezen. Stop je restjes na het koken meteen in een bakje en zet deze in de koelkast. Wanneer het bakje gekoeld is, verplaats je het naar de vriezer. Op deze manier blijven je restjes tot wel twee maanden goed.

Tip 3: Je kan er ook voor kiezen om de rijst in een magnetron op te warmen. Om te voorkomen dat de korrel hard wordt en uitdroogt, is het verstandig er een ijsblokje op te leggen, waardoor het graanproduct als het ware stoomt. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer het product niet met andere ingrediënten is gemengd.

Voedingswaarde Opgewarmde rijst

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen145 kcal
Vet0,3 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten32,1 gram
- waarvan suikers0 gram
Vezels0,7 gram
Eiwit3,2 gram
Zout3,2 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 10

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.