Sperziebonen invriezen
timer icon

1 Minuten

Sperziebonen invriezen, een goede oplossen voor mensen die een aardappel, vlees, groente maaltijd maken en nog wat over hebben van hun zak bonen of van hun verse takjes. Je koopt deze groene kopjes in takken, waardoor het soms lastig inschatten is hoeveel je nodig hebt. Daardoor kan het best nog wel eens zo zijn dat je overhebt. Helaas kunnen sperziebonen maar maximaal 2 dagen goed blijven in de koelkast. Daarom is het handig ze in te vriezen.

Belangrijk om te weten

sperziebonen in pan

In principe zijn deze groen boontjes rauw in te vriezen, maar het is beter om ze te blancheren. Dit vertraagt namelijk het bederfproces, waardoor de boontjes tot wel een jaar goed kunnen blijven. Wanneer je ze rauw invriest, zullen ze maximaal drie maanden goed blijven. Ook is het belangrijk om deze slabonen op tijd in te vriezen. Wanneer ze al groenig zijn, zijn ze al aan het bederven en heeft het weinig zin ze nog in te vriezen.

Sperziebonen invriezen: stap voor stap

Om de prinsessenbonen zo lang mogelijk lekker te houden, is het dus belangrijk om ze te blancheren voor je ze in de vriezer legt. Snijd beide uiteindes van de slierten af en maak de boontjes vervolgens klein. Spoel ze goed af en kook ze drie minuten in een pan met water. Laat de doppen vervolgens goed afkoelen en uitlekken voor je ze in een diepvrieszak of -bak doet. Vervolgens kan je ze in het koele vak leggen en klaar!

Tips voor het invriezen

Tip 1: Wanneer je de prinsessenbonen wil gebruiken, is het handig ze eerst te laten ontdooien. Hierdoor zijn ze sneller gaar en kan je beter inschatten hoelang het allemaal duurt. Wanneer de doppen ontdooid zijn, hoeven ze nog maar 15 minuten te koken voor ze gaar zijn.

Tip 2: Geweekte bonen kunnen ook goed in de vriezer worden bewaard. In de koelkast blijven deze zo’n 4 dagen goed, terwijl ze het in de vriezer drie maanden volhouden.

Tip 3: Om bij te houden wanneer je de sperziebonen uiterlijk moet opeten, is het handig om de zakjes of bakjes af te plakken met een label, waardoor je precies weet hoelang ze er al instaan.

Voedingswaarde Bewaarde sperziebonen

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen25 kcal
Vet0,2 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten1,8 gram
- waarvan suikers1,2 gram
Vezels3,6 gram
Eiwit2,3 gram
Zout<0,1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.