Artisjok koken
timer icon

25 Minuten

Een artisjok koken is heel eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om artisjok te koken: koken, stomen, braden of in de magnetron. Hieronder vind je mijn eenvoudige instructies over hoe je een artisjok kookt. Een gemakkelijke manier om deze heerlijke groente goed te bereiden.

Artisjok is een van de oudste voedingsmiddelen die de mens kent en dateert uit 287 voor Christus. De bescheiden artisjok maakt deel uit van de distelfamilie en komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee, met name Napels Sicilië. De groente vonden hun weg naar het vergelijkbare klimaat van Californië aan het einde van de 19e eeuw. De Italiaanse migranten namen het mee vanuit hun geboorteplaats en het klimaat in Californië was perfect voor het verbouwen.

Wat eet je van de artisjok

De toppen van de stekelige bladeren van de artisjok zijn stekelig, maar in tegenstelling tot geruchten zijn ze niet giftig. Stevige buitenste bladeren omringen de zachte binnenste bladeren en de distelachtige vernauwing, die aansluit op het vlezige hart. Dit is voor veel mensen het favoriete deel. Het wordt gebruikt in pasta’s, op pizza’s maar ook in salades. Artisjokken worden niet rauw gegeten. Bakken, stomen of grillen maakt de hardnekkige bladeren mals die uit de binnenste deel worden geplukt. Daarna kan je met je tanden het lekkere vruchtvlees van het blad. Soms nog even gedipt in kwaliteitsolijfolie met een beetje zout.

Artisjok bereiden

Waarop letten bij het kopen?

Artisjokken moeten diepgroen zijn en zwaar aanvoelen voor hun formaat, met een strakke, compacte bladknop. Een goede test van een verse artisjok is om voorzichtig in groente te knijpen. Als het piept, is het vers.

Kookinstructies

Voedingswaarde Gekookte artisjok

De waarden worden altijd per 100 gram weergegeven.

Calorieen27 kcal
Vet0,4 gram
- waarvan verzadigd0,1 gram
Koolhydraten1,5 gram
- waarvan suikers0,7 gram
Vezels4,8 gram
Eiwit2,1 gram
Zout1 gram

Saar Hoefsteden

Heerlijke gerechten maken en handige tips schrijven dat ik wat ik graag doe. Als hobbykok en diëtist in het dagelijks leven. Met Kooktijd.com kan ik mijn kennis van koken en heerlijke recepten met jullie delen. Groetjes Saar!

Was dit een handig recept?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.